Tot mai mulți traficanți își racolează victimele pe Facebook. Multe femei sunt din România

Publicat: 26 11. 2014, 13:47
Actualizat: 26 11. 2014, 15:04

Traficanții de persoane folosesc Facebook pentru a „înrobi” femeile, forțându-le să se prostitueze sau să comită alte activități infracționale, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright. El a adăugat că anunțurile de pe rețelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracționale pentru a atrage tinere vulnerabile. Ulterior, traficanții folosesc camere web pentru a-și monitoriza victimele, controlându-le mișcările și asigurându-se că își fac treaba.

Wainwright a declarat la Centrul pentru Justiție Socială din Londra că utilizarea tehnologiei moderne a permis „industrializarea” activităților traficanților, pentru că îi ajută să controleze tot mai multe victime. „Facebook este folosit în multe cazuri ca un mijloc de a atrage și apoi de a înrobi tinere vulnerabile”, a afirmat el.

„În loc să le viziteze în fiecare zi, aceștia pot folosi servicii webchat dar și camere web pentru a confirma că femeile sunt acolo unde ar trebui să fie, în bordel, așteptând următorul client”, a declarat directorul Europol. „În trecut, proxeneții și traficanții erau nevoiți să facă acest lucru vizitându-le. Acum o pot face apăsând un buton și, prin urmare, pot controla 50 de victime mult mai ușor, în mod virtual”, a adăugat el.

Wainwright a precizat că traficul de persoane este considerat o activitate „profitabilă cu riscuri mici” de grupările criminale, care obțin aproximativ 125 de miliarde de euro anual. La nivel mondial, 36 de milioane de persoane ar fi victimele unei forme de „sclavie modernă”, dintre care cel puțin 500.000 în Europa. Majoritatea victimelor din Europa sunt din România, Bulgaria și Ungaria, în timp ce Marea Britanie, Germania, Belgia și Olanda sunt principalele destinații pentru trafic.