Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Mărturii din infern: Lumea plângea în hohote, se auzeau blesteme, iar securiștii arestau (Partea a II-a)

Publicat: 25 09. 2019, 11:03

Prin demolarea bisericilor, spunea părintele Constantin Galeriu „a fost rănit un popor în sufletul lui, în adânc. […] A lovi într-un ase­menea locaș înseamnă a lovi în cel mai sfânt loc al ființei neamului, înseamnă a lovi în puterile lui spirituale, în cre­dința care este stânca de rezis­tență, în nădejdea care-l înaripează, în iubirea divină care-i dă viață, care-i sus­ține viața. […] Odată cu demolarea bisericilor se uneltea demolarea conștiințe­lor, a neamului, demolarea istoriei, a rădăcinilor”.

O dovadă a celor susținute de părintele Galeriu este povestea demolării bisericii Enei, imediat după cutremurul din 1977, prezentată de ziarul Patriarhiei, Lumina.

„În urma cutremurului, o parte din blocul

Această parte făcea corp comun cu bolta de susținere a turlei dinspre vest. S-a mai constatat că și celelalte bolți ale turlei principale dinspre est sunt puternic avariate, fie crăpate, fie fisurate. De asemenea, și fațada dinspre nord a bisericii prezintă crăpături între cele două turle. Ținând seama de cele arătate, precum și de faptul că biserica se află într-o zonă dens locuită, pe o arteră principală de circulație, se impune demolarea acesteia”. Această notă transmite ideea că lovirea bisericii a fost un simplu

Citește continuarea pe platforma REVOLUTIONS