UE se îndoiește că mierea, morcovii și fructele ajută sănătatea. Motivul: alimentele sunt testate ca și cum ar fi medicamente

UE se îndoiește că mierea, morcovii și fructele ajută sănătatea. Motivul: alimentele sunt testate ca și cum ar fi medicamente
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 25/04/2012, 10:48

După ce a decis că mierea și morcovul n-ar fi suficient de bunepentru menținerea sănătății, Autoritatea Europeană pentru SiguranțaAlimentelor (EFSA) a respins acum și iaurtul, cum că nici acestan-ar ajuta prea mult sănătatea. Motivul: EFSA încă nu s-a convinscă bacteria probiotică Lactobacillus casei 114001 din iaurtulActimel reduce riscul de diaree la pacienții care au aceastăproblemă din cauza tratamentului cu antibiotice.

Întâmplarea a reaprins scandalul EFSA care, de la înființare șipână acum, a respins pe bandă rulantă toate solicitările primite dela producătorii din Europa. Autoritatea a respins 1.833 depropuneri evaluate până acum și, în plus, a dat undă verde numaipentru 320 de nonalimente, și anume produse folosite și înmedicamente: vitamine, minerale și alte ingredienteasemănătoare.

Până acum, din România au plecat 4.000 de solicitări, iar dinEuropa, cu totul, câteva zeci de mii.

Supărați, șefii companiei Danone au contestat rezultatul EFSA,spunând că toate cercetările sunt de partea lor. Astfel, eiamintesc de studiul publicat în prestigioasa publicație „BritishMedical Journal” care a demonstrat că, după ce au consumat iaurt dedouă ori pe zi, numărul pacienților cu diaree acută a scăzut detrei ori față de cel al pacienților care nu au consumat delociaurt. Publicația este considerată locul unde crema cercetăriibritanice își expune ideile, de aici fiind selectați de nenumărateori profesori de Nobel. „Danone contestă opinia EFSA, care este încontradicție cu rezultatele obținute în numeroase studii clinice,dintre care cel mai important, realizat de o echipă independentă decercetători, a fost publicat în renumita revistă științificăBritish Medical Journal, cunoscută pentru strictețea politicii saleeditoriale”, se mai arată în comunicatul de presă al companiei.

Prof. Mencinicopschi: „Viitorul omenirii ar putea fiacela că vom mânca medicamente”

„EFSA a mai respins, în timp, și vinetele, toți antioxidanțiidin fructe și legume, probioticele și toate plantele medicinale,deși se știe că, mii de ani, omul cu astea a trăit”, a declaratpentru gândul prof. univ.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de CercetăriAlimentare (ICA). Motivul pentru care EFSA respinge alimentele pebandă rulantă este simplu: le evaluează pe toate după aceleașimetode folosite la evaluarea medicamentelor. Nu le poți evalua cuaceeași unitate de măsură, mai spune specialistul, fiindcă esteprea simplist și o gravă eroare științifică – „alimentul nu este osubstanță chimică pură, ci e de o complexitate formidabilă”. Înplus, nutrienții interacționează cu metabolismulconsumatorului.

Astfel, fără avizul EFSA, solicitanții din industria alimentarănu pot să scrie pe etichetă cum anume ajută sănătatea produsulalimentar respectiv. De exemplu, un producător de suc de morcovi nupoate pune pe etichetă că produsul său poate avea rol în menținereavederii, fiindcă EFSA a stabilit că nu i-au fost prezentate dovezisuficiente. Diferența juridică între un aliment și un medicamenteste aceea că pe aliment nu poți scrie că previne, vindecă șitratează.

„Astfel, viitorul omenirii ar putea fi acela că vom mâncamedicamente. Acum s-a dat o lovitură producătorilor de alimentesănătoase. EFSA a recunoscut că nu are competențe în a analizaalimentele. Pe termen lung, ideea este următoarea: de ce să maicumpărăm usturoi, când există extractul de usturoi gelule? Ei bine,nu au același efect pentru sănătate. Cu cât purificăm mai mult unprodus, cu atât el își va pierde mai mult din valoareanutrițională. A nu se înțelege că încerc să minimizez rolulmedicamentelor”, a mai explicat profesorul Mencinicopschi. În ceeace privește consumul produselor de sinteză, el a făcut o paralelă:60 de miligrame de vitamina C din măr își face treaba mult mai binedecât 1.000 de grame de vitamina C de sinteză.

„Probabil că se urmărește ca hrana să fie înlocuită cu produseprocesate de tipul medicamentelor. Dar să nu uităm cu ce se hrăneauoamenii din Paleolitic, căci de atunci omenirea nu s-a schimbatgenetic”, mai spune directorul ICA. El a găsit, însă, și un lucrubun pe care EFSA l-a făcut până acum: a dezvoltat sistemul dealertă rapidă, întărind aspecte de siguranță alimentară. Astaînseamnă că, atunci când descoperi un produs contaminat cupesticide sau cu niște E-uri neagreate de Europa, de pildă,respectivele produse sunt retrase repede de pe piață.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...