Ultimul șef al KGB a decedat. Vadim Bakatin a predat SUA o schemă de interceptări telefonice din ambasada americană la Moscova

Publicat: 01 08. 2022, 16:43
Sursă Foto Profimedia

Vadim Bakatin, ultimul șef al serviciului sovietic de securitate, a murit la vârsta de 84 de ani. Informația a fost publicată de RIA.

Ultimul sef al KGB va rămâne în istorie drept persoana care, cu perimisiunea liderului sovietic de atunci, Mihali Gorbaciov a predat Statelor Unite o schemă de interceptări telefonice din noua clădire a ambasadei americane la Moscova.

Baktin a condus o întreagă organizație care a înlocuit KGB-ul.

Vadim Baktin, acuzat de trădare

Sarcina acestuia a fost de a reforma Serviciul de securitate inter-republican. Asftel încât, instituția a fost împărțită în mai multe servicii speciale. În anul 1991, Vadim Bakatin, în calitate de șef al KGB-ului, a informat ambasadorul SUA, Robert Schwarz Straus despre metodele care au fost folosite pentru a instala dispozitive de ascultare în clădirea care fusese destinată să înlocuiască Spaso House ca ambasadă americană la Moscova.

Această acțiune i-a adus nenumărate critici, inclusiv acuzații de trădare care au fost în cele din urmă retrase, potrivit Adevărul.ro.

În ianuarie 1992, Boris Elțin l-a demis pe Bakatin, după care acesta nu a mai ocupat funcții publice.