Un atac cibernetic masiv a avut loc asupra site-urilor Guvernului ucrainean, în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Occident

Publicat: 14 01. 2022, 11:05

Peste 12 de site-uri oficiale ale guvernului ucrainean au căzut vineri, într-un atac cibernetic care a vizat și ambasade, scrie BBC.

Ministerele de Externe, de Apărare și de Educație au fost printre cele afectate, alături de ambasadele din Marea Britanie, SUA și Suedia.

Înainte ca site-urile să dispară, a apărut un mesaj care îi avertizează pe ucraineni să „se pregătească pentru ce e mai rău”.

Nu era clar cine se află în spatele atacului, dar un purtător de cuvânt ucrainean a spus că atacurile cibernetice anterioare au venit din Rusia.

Rusia nu a comentat încă situația.

Cu toate acestea, guvernul Ucrainei a fost supus unei presiuni intense din partea vecinului său, care a trimis 100.000 de soldați ruși în apropierea granițelor dintre cele două țări.

Serviciul de securitate SBU al Ucrainei spune că în doar nouă luni anul trecut a „neutralizat” 1.200 de atacuri sau incidente cibernetice.

La începutul atacului de vineri, pe site-urile piratate a fost postat un mesaj în trei limbi, ucraineană, rusă și poloneză. „Ucraineanule! Toate datele tale personale au fost încărcate pe internetul public”, scria în mesaj. Al doilea mesaj spunea: „Acesta este pentru trecutul tău, prezentul și viitorul tău”.

Ulterior, SBU a declarat că, după cunoștințele sale, nu s-au scurs date cu caracter personal și nici un conținut nu a fost modificat.