Un elefant roz, dus la instituțiile responsabile pentru tergiversarea anchetei „10 august”, de membrii comunității Declic. Ce semnificație are gestul ONG-ului

Publicat: 10 08. 2020, 11:29
Actualizat: 06 04. 2021, 17:26
Un elefant roz, dus la instituțiile responsabile pentru tergiversarea anchetei „10 august” de un ONG

Un elefant roz este plimbat, luni, la toate instituțiile responsabile pentru tergiversarea anchetei „10 august”. Prin acest mod, reprezentanții societății civile marchează doi ani de la protestele din Piața Victoriei, în timpul cărora manifestanți pașnici au fost gazați și bătuți de jandarmi.

Comunitatea Declic, ai cărei membri au semnat petiţia ”Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august” plimbă luni, la doi ani de la Mitingul Diasporei, un elefant roz, la instituțiile responsabile pentru tergiversarea anchetei.

ONG-ul Declic descrie semnificația elefantului ca fiind chiar dosarul 10 august, care a trebuit să fie vopsit roz pentru a fi mai vizibil, după ce a fost ignorant de autorități.

„Pentru că elefantul nu mai este vizibil, am decis să îl vopsim în roz”

„Elefantul din încăpere, despre care președintele Iohannis vorbea în 2017 la una dintre ședințele de Guvern unde se încerca blocarea Justiției, a devenit acum dosarul 10 august. Pentru că elefantul nu mai este vizibil pentru președinte, ministrul Justiției, procurorul General, DIICOT și ministrul de Interne, am decis să îl vopsim în roz”, a declarat reprezentantul Declic, Cătălina Hopârteanu.

 

Elefantul este plimbat, luni, prin București, la Palatul Cotroceni, Palatul de Justiție, Parchetul General, Ministerul Justiției, DIICOT, Ministerul de Interne și Piața Victoriei.

Peste 59.000 de membri Declic au semnat petiția ”Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august” și au cerut autorităților reluarea cercetărilor.

La sediul MAI, reprezentanții DECIL au anunțat că polițiștii au „sechestrat” elefantul:

„Poliția a sechestrat elefantul roz în față la MAI, deranjați fiind de prezența noastră. Live-ul de mai jos arată atmosfera tensionată din fața ministerului și atitudinea absurdă a organului de ordine. Singurul motiv găsit de polițiști pentru a scrie un proces verbal de avertisment a fost legătura aparent slabă a elefantului de platformă. 10 august rămâne ziua abuzurilor în România”, transmit membrii comunității.

Curtea de Apel București analizează luni cererea de redeschidere a dosarului „10 august”

Curtea de Apel București (CAB) analizează chiar luni cererea procurorilor DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în cazul violențelor stradale din 10 august 2018 și care vizează șefii din Jandarmerie.

DIICOT a clasat, inițial, părți din dosarul „10 august”, între care și aceea cu acuzaţiile faţă de şefii din Jandarmerie, care au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.