Un român își închiriază apartamentul cu două excepții: Fără animale și romi

Publicat: 21 06. 2022, 22:44
Un român își închiriază apartamentul cu două excepții / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

În mai multe anunțuri de pe platformele de închiriere de apartamente scrie că este exclus cu „animale și romi”. O parte dintre potențialii chiriași au depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării şi au avut câștig de cauză. Amenzile pentru rasism sunt însă modice.

Potrivit Observator, pentru aceștia, să-şi găsească o casă e misiune imposibilă. Dintr-un motiv pe care nu-l pot schimba: etnia.

„Am fost cu concubina mea să închiriem un apartament și când m-a văzut m-a refuzat. Mi-a spus că a găsit între timp alți chiriași. Pe urmă am luat o decizie să meargă ea singură și într-adevăr ea nu a fost refuzată”, spune Marin.

Ionuț Păun, de la Partida Romilor Pro-Europa, spune că la prima vizită a apartamentului, romii sunt respinși din start.

„Majoritatea colegilor mei care sunt mai închiși la ten au probleme de genul acesta. La prima vizită a apartamentului sunt respinși din start. Sigur că este o formă de discriminare, asemenea anunțuri nu au voie să apară în ziar sau pe rețelele de socializare”, afirmă Ionuț Păun, Partida Romilor Pro-Europa.

Administratorii platformelor de anunțuri încearcă să filtreze anunţurile rasiste. Însă numărul mare de utilizatori și fluxul continuu de anunțuri le îngreunează, însă, munca.

„Avem toleranță zero pentru comportamente și limbaj discriminatoriu și rasist. Luăm toate măsurile, atât tehnice, cât și prin echipele noastre de prevenție a fraudei și calitatea conținutului, astfel încât ele să nu apară pe platforma noastră”, spune Aida Ionescu, din cadrul unei platforme de vânzări.

Multe dintre anunţuri ajung, în cele din urmă, pe masa Consiliului pentru Combaterea Discriminării.

„Sondajele de opinie arată că în România există un grad de respingere destul de ridicat față de romi. Soluționăm plângeri sau chiar ne autosesizăm atunci când luăm la cunoștință de posibile fapte de discriminare”, afirmă Asztalos Csaba, președintele CNCD.

„E nevoie de educație, impunerea legii și iar de educație”, spune și sociologul Gelu Duminică.

Ajuns în vizorul CNCD, un anunț discriminatoriu ajunge să fie sancționat cu până la 5.000 de lei. Numai în ultimele săptămâni, consiliul a trimis mai multe sancțiuni unor platforme online.