Un „sat” cu case, parc și magazine, destinat bolnavilor de Alzheimer, va fi construit la Iași

Publicat: 02 02. 2018, 15:55

Reprezentanții Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași au declarat, vineri, că fac demersuri pentru construirea unui „Sat Alzheimer” la Secția Exterioară Bârnova, după model olandez pentru asistența pacienților cu Alzheimer în stadiul II (stadiul mediu de evoluție a bolii). Proiectul va costa un milion de euro.

„Acest «Sat» va ajuta la reducerea suferinței persoanelor cu demență Alzheimer și va contribui la păstrarea sentimentului de autonomie al oamenilor. Toți locuitorii «Satulului» pe care îl vom construi vor avea nevoie de tratament medical, toți vor urma un tratament medicamentos. Dar, mai presus de orice, nu vor fi priviți ca niște pacienți, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală”, a declarat dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Potrivit acestuia, întrega investiție se va ridica la un milion de euro, bani ce vor fi obținuți printr-un proiect transfrontalier România – Republica Moldova (Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași – Spitalul de Psihiatrie Bălți).

Conform conducerii Institutului de Psihiatrie Socola, „Satul Alzheimer” este un spațiu special amenajat pentru pacienții cu această afecțiune, oferindu-le un stil de viață cât mai normal posibil.

În ceea ce privește infrastructura, „Satul Alzheimer” va fi un ansamblu de clădiri, care cuprind case pentru bolnavi, magazine, cafenele, restaurante, sală de spectacole, dar și spații de relaxare, între care parc, grădină de flori, teren de sport.

Potrivit proiectului, personalul medical nu poartă halate albe, iar vânzătorii și toate persoanele care vin în contact cu pacienții sunt ergoterapeuți, psihoterapeuți, psihologi, kinetoterapeuți, asistenți și medici.

Pe lângă acest „sat”, conducerea Institutului face demersuri pentru depistarea pacienților în stadiul de pre-demență a bolii Alzheimer prin screening populațional – prin determinarea cantitativă din sânge a unor biomarkeri biochimici (proteine) – în cadrul Centrului de Cercetare „Socola”.