Un startup românesc a primit o finanțare de 225 de milioane de dolari

Publicat: 13 07. 2020, 17:25
Actualizat: 06 04. 2021, 19:19
Un startup românesc a primit o finanțare de 225 de milioane de dolari / Sursă Foto: Mediafax Foto

Startup-ul UiPath, primul unicorn local, fondat de antreprenori români, a obținut o nouă rundă de finanţare, în valoare de 225 de milioane de dolari, care îi aduce o evaluare de 10,2 miliarde dolari, anunță compania.

Startup-ul era evaluat la 7 miliarde dolari în anul 2019

La anterioara rundă de finanţare, din aprilie 2019, compania a ridicat la 568 milioane dolari, fiind evaluată la 7 miliarde dolari.

UiPath, fondat de Daniel Dineș şi Marius Tîrcă, şi-a făcut un nume la nivel mondial prin tehnologia de Robotic Process Automation (RPA), cu ajutorul căreia automatizează prin software procesele repetitive din companii.

Dineș a anunţat în februarie că are în vedere o listare la bursă. În 2018, UiPath a devenit primul startup fondat în România care obţine statutul de „unicorn” – adică ajunge la o evaluare de 1 miliard dolari. De atunci, compania şi-a mutat sediul central la New York.

Runda a fost condusă de Alkeon Capital Management și a inclus companii și fonduri de investiții printre care Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington, precum și fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates, Inc.

La începutul acestui an, UiPath a fost recunoscută drept compania de tehnologie cu cea mai rapidă creștere în America, în conformitate cu „Companiile cu cea mai rapidă creștere 2020” ale companiei americane și apoi o companie cu cea mai rapidă creștere din America de Nord, bazată pe lista de tehnologie rapidă 500Deloitte din 2019.

Declarația lui Dineș din luna februarie

„Ne-am început călătoria de creştere în 2016 şi, dacă vă uitaţi la vârsta medie a unei companii care demarează un IPO, este probabil şapte ani, aşa că nu există motive de grabă. Trebuie să devii o companie publică la un moment dat pentru a permite angajaţilor tăi să obţină mai mult lichiditate, să le oferi opţiuni cu acţiuni. Suntem aproape de acest punct”, a declarat Daniel Dineș într-un interviu acordat agenției Bloomberg.