Ioana Scholler
12.09.2019
Financiar

Ion Țiriac, detronat de Daniel Dines în topul celor mai bogați români. Forbes: Fondatorul companiei IT UiPath are o avere de peste 1,4 miliarde de dolari

Programatorul român Daniel Dines, fondatorul și directorul general al companiei IT UiPath, apare pe coperta ediției americane a revistei Forbes, românul fiind numit primul miliardar în boți (roboți software) într-un articol cu titlul „Șeful boților".

Programatorul român Daniel Dines, fondatorul și directorul general al companiei IT UiPath, apare pe coperta ediției americane a revistei Forbes, românul fiind numit primul miliardar în boți (roboți software) într-un articol cu titlul „Șeful boților”.

Românul deține în prezent peste 20% din compania UiPath, potrivit interviului acordat Forbes. Compania IT este evaluată la 7 miliarde de dolari, după ultimele investiții obținute de la finanțatori. Așadar, după calculele Forbes, Dines ar deține o avere de cel puțin 1.4 miliarde de dolari, depășindu-l astfel pe Ion Țiriac, care are o avere estimată la 1.1 miliarde de dolari, conform celui mai recent top Forbes al celor mai bogați oameni din lume.

Daniel Dines, în vârstă de 47 de ani, nu a inventat tehnologia RPA (robot process automation), dar deja s-a poziționat în fruntea clasamentelui al companiilor din acest domeniu.  În urmă cu doi ani, atunci când investitorii europeni au evaluat compania la 110 milioane de dolari, UiPath era un start-up mai puțin cunoscut, având doar 150 de angajați. Momentan, sediul principal al companiei se află într-un zgârie nori impresionant, situat pe celebrul Park Avenue din Manhattan, New York. Peste 3.000 de angajați lucrează acum pentru compania lui Dines, având peste 30 de sedii în întreaga lume, scrie Forbes

În 2018, compania IT a generat un profit de peste 150 de milioane de dolari, iar anul acesta Dines se așteaptă să dubleze acea sumă. În urmă cu câteva luni, investitorii de pe Wall Street, precum Wellington Management, au „pompat” compania cu peste 500 de milioane de dolari, făcându-l astfel pe Dines primul miliardar de boți din lume.

Inchide