Ungaria a raportat primul caz de variola maimuței

Publicat: 01 06. 2022, 22:36
Sursă Foto: Profimedia

Ungaria a raportat primul caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani, a afirmat medicul şef Cecilia Muller pentru agenţia de presă de stat MTI, relatează Reuters.

Autorităţile sanitare din Ungaria investighează dacă bărbatul a călătorit în străinătate recent.

Virusul nu se răspândeşte cu uşurinţă, ci doar prin contact apropiat, a afirmat Cecilia Muller într-o conferinţă de presă.

Potrivit Ceciliei Muller, boala persistă între două şi patru săptămâni şi se poate răspândi mai uşor la persoanele imunocompromise şi la femeile însărcinate.

OMS: Epidemia de variola maimuței nu se va transforma într-o pandemie

Un oficial al OMS a afirmat că nu crede că epidemia de variola maimuței va duce la o pandemie, adăugând că nu este clar dacă persoanele infectate care nu prezintă simptome pot transmite boala.

Peste 300 de cazuri suspecte și confirmate de variolă de maimuță – o boală de obicei ușoară care se răspândește prin contact apropiat și poate provoca simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate.

OMS analizează dacă epidemia ar trebui să fie evaluată ca o „potențială urgență de sănătate publică de interes internațional”. O astfel de declarație, așa cum s-a făcut pentru COVID-19 și Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării și a finanțării pentru a limita boala.