UNICEF: 2014, un an devastator pentru copii

Publicat: 08 12. 2014, 18:09

UNICEF afirmă că, la nivel global, aproximativ 230 de milioane de copii trăiesc în țări și regiuni afectate de conflicte armate, notează Agerpres.

„Au fost uciși copii în timp ce studiau în sălile de clasă și în timp ce dormeau în paturile lor; au fost lăsați orfani, răpiți, torturați, recrutați, violați și chiar vânduți ca sclav. Niciodată în istoria recentă nu au fost atât de mulți copii supuși unei astfel de brutalități’, a declarat Directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake.

Amenințări grave au apărut de asemenea pentru sănătatea și bunăstarea copiilor, precum focarul de Ebola în țările vest-africane Guineea, Liberia și Sierra Leone, unde mii de copii au rămas orfani și circa 5 milioane sunt privați de școală.

Totodată, 538 de copii au fost uciși și 3.370 răniți în Fâșia Gaza în timpul războiului de 50 de zile dintre trupele israeliene și militanții Hamas, a mai spus oficialul UNICEF.

UNICEF afirmă că, în Siria, peste 7,3 milioane de copii au fost afectați de războiul civil, inclusiv 1,7 milioane care au fugit din țară. În țara vecină Irak, aproximativ 2,7 milioane de copii au fost afectați de conflict, dintre aceștia cel puțin 700 fiind mutilați sau uciși în acest an.