UNJR: Îi cerem lui Kovesi să înceteze presiunile asupra CCR

Publicat: 13 06. 2016, 14:16
Actualizat: 07 06. 2018, 06:55

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită public procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, precum și liderilor de opinie, să înceteze presiunile asupra Curții Constituționale înaintea pronunțării cu privire la constituționalitatea abuzului în serviciu, reglementat de Legea 78/2000”, transmite UNJR printr-un comunicat de presă.

Judecătorii susțin că declarațiile Laurei Codruța Kovesi, potrivit cărora „o decizie a CCR în privința abuzului în serviciu într-un alt sens decât cel susținut de DNA ar fi „o încetare a luptei anticorupție în România” și „un semnal pe care statul român îl dă: «Gata, am luptat destul cu corupția, nu mai trebuie să luptăm cu coruptia, nu mai trebuie să investigăm acest gen de fapte»”, reprezintă o forma de presiune asupra Curții Constituționale care e neconformă cu statutul de magistrat și principiul separației puterilor în stat”.

UNJR precizează că prin astfel de afirmații, „cetățenilor li s-a inoculat ideea că s-ar opri lupta anticorupție, aceștia ajungând să facă petiții pentru a cere CCR să decidă în modul dorit de DNA”.

„Ne îngrijorează extrem de mult faptul că se inoculează tot mai des cetățenilor ideea că, prin deciziile pe care le pronunță, Curtea Constituțională ar deveni un inamic al luptei împotriva corupției, un inamic al cetățenilor. Aceste precedente pot fi catastrofale pe termen lung, pentru că dinamitează încrederea publicului într-o instituție fundamentală într-un stat democratic, ultimul bastion împotriva încălcărilor Constituției”, a spus judecător Dana Gîrbovan, președintele UNJR.