Vasile Blaga, la Interviurile Gândul: „Să vorbim cu cărțile pe masă! Nu aș fi fost de acord niciodată ca Poliția și Jandarmeria să se bată în stradă”

Vasile Blaga, la Interviurile Gândul: „Să vorbim cu cărțile pe masă! Nu aș fi fost de acord niciodată ca Poliția și Jandarmeria să se bată în stradă”
Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a afirmat, marți, la Interviurile Gândul, că a plecat din fruntea MAI pentru că nu a acceptat să găsească „țapi ispășitori" pentru mitingul polițiștilor din 24 septembrie și că a respins presiunile din partid de a demite un secretar de stat și pe unii șefi de arme.

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a afirmat, marți, laInterviurileGândul, că a plecat din fruntea MAI pentru că nu aacceptat să găsească „țapi ispășitori” pentru mitingul polițiștilordin 24 septembrie și că a respins presiunile din partid de a demiteun secretar de stat și pe unii șefi de arme.

Blaga spune că, din punctul său de vedere, Jandarmeria aacționat ireproșabil la mitingul neautorizat din fața PalatuluiCotroceni și că ar fi trebuit să intervină, așa cum a cerutpreședintele Traian Băsescu, doar dacă protestarii ar fi forțatintrarea în Palat.

El absolvă de orice vină și structura informativă a MAI, DGIPI,pe motiv că decizia poliștilor de la mărșălui până la Cotroceni afost spontană, așa că DGIPI nu avea cum să dea furnizeze din timpinformații. Mai mult, afirmă Blaga, nicio altă structurăinformativă nu a avut informații despre intenția polițiștilor.

Partea întâi ainterviului, pe scurt:

• Toțiișefii de arme din MAI au vrut să demisioneze în semn desolidaritate cu mine.
• Colegiimă rugaseră să nu îmi dau demisia și să propun schimbarea unuisecretar de stat, a unor șefi de arme.
• Nu aufost informații decât din timpul mitingului că manifestanții dorescsă meargă spre Palatul Cotroceni.
• Nu aș fifost de acord niciodată ca Poliția și Jandarmeria să se bată înstradă.
• Nu a fostprimul caz în care manifestanții au plecat ilegal de la PalatulVictoria spre Palatul Cotroceni. A fost mitingul fermierilor dintoamnă – iarnă.
• Niciunmanifestant nu a intrat în Palatul Cotroceni, decât cu acceptulstructurilor SPP.
• Să vorbimcu cărțile pe masă! Ce ar fi însemnat să intervină Jandarmeria înPiața Victoriei?! Să vedem a doua zi pe CNN că două structuri dinordinea publică românească, Poliția și Jandarmeria se bat întreele?!

Partea întâi ainterviului, pe larg:

Ați numit demisia din fruntea MinisteruluiAdministrației și Internelor una „de onoare”. Era vorba despreonoarea dvs. sau a instituției?

Și, și. Pentru că colegii mă rugaseră să nu îmi dau demisia întot cursul zilei de duminică – eu am făcut cunoscută deja duminicădupă-amiaza decizia mea – și m-au rugat să revin, să propunschimbarea unui secretar de stat responsabil după părerea lor, aunor șefi de arme, dar eu nu am putut fi de acord cu o astfel depoziție, pentru că trebuie făcută o analiză serioasă a ceea ce s-aîntâmplat și, dacă sunt vinovății, nu este nicio problemă. Dar nuputeam aștepta să planeze suspiciuni asupra MI.

După ce v-ați anunțat demisia, premierul Boc a spus căv-ați asumat responsabilitatea pentru greșelile altora. Ale cuigreșeli?

Vinovățiile, dacă sunt, vor fi stabilite de ancheta care cred căa fost finalizată în Ministerul de Interne. Noi am luat măsuriimediate asupra celora care au greșit, pentru că discutăm de douălucruri: de un miting legal, care a avut loc în fața PalatulVictoria, și de un marș și un miting ilegal vizavi de PalatulCotroceni. Or, cei care au greșit, care au organizat mitingul, aufost sancționați contravențional de către Jandarmerie, pentru că nutrebuie să cauți mult numele celor care au organizat. Ei au obținuto autorizație semnată de către primarul general al Capitalei.Imediat ce am aflat că au fost și colegi ai noștri care – părereamea că din prostie, nu din alt motiv – aveau la ei arme, s-au făcutcercetări și Parchetul își va spune punctul de vedere.

Nu ar fi trebuit demiși șefii Poliției, Jandarmeriei șiDGIPI, pentru că, până la urmă, ceea ce s-a întâmplat la mitingulde la Cotroceni a fost un act de insubordonare?

Nu au fost informații decât din timpul mitingului cămanifestanții doresc să meargă spre Palatul Cotroceni.

Și acesta nu este un eșec al DGIPI?

Din câte știu, decizia de a pleca la Cotroceni a fost o deciziede atunci, din momentul acela. Nu existau din timp niciun fel deinformații – nu numai din partea structurilor MI, din parteaniciunei altei structuri – cum că manifestanții ar fi dorit sămeargă spre Palatul Cotroceni. Și, hai să fim serioși, nu a fostprimul caz în care manifestanții au plecat ilegal de la PalatulVictoria spre Palatul Cotroceni. A fost mitingul fermierilor dintoamnă – iarnă. Vizavi de Jandarmerie și Poliție, o să sestabilească dacă sunt vinovății. Eu, până când am plecat de acolo,nu am constatat. Vreau să spun în mod răspicat un lucru: nu aș fifost de acord niciodată ca Poliția și Jandarmeria să se bată înstradă. Ca să ne înțelegem bine! Sunt absolut convins însă căJandarmeria și-ar fi făcut cu prisosință treaba dacă vreunmanifestant, indiferent că e polițist sau altceva, ar fi dorit săintre într-o instituție publică. Nu s-a întâmplat niciodată înmandatul meu și nu se va întâmpla, pentru că îi știu cât de binepregătesc aceste acțiuni cei care le coordonează.
De fiecare dată, nu numai la acest miting, Jandarmeria ia înconsiderare două – trei variante, iar a treia variantă era chiardeplasarea spre Cotroceni. Jandarmeria pleacă de la început petoate variantele: miting normal în fața Palatului Victoria, mitingîn fața Palatului Victoria cu forțarea intrării în palat șieventual miting spre Cotroceni. Toate astea au fost luate înconsiderare. Pe traseu nu au fost semnalate incidente. Să fimserioși, ar fi putut grupuri de manifestanți, individual, care săse deplaseze spre Cotroceni. Eu cred că a fost mult mai binegestionată situația în care ei au fost ținuți sub control sprePalatul Cotroceni. Eu nu sunt de acord cu niciuna din formulărilepe care le-au avut față de mine și de dl. președinte cei dinPoliție, cu ceea ce a însemnat dezonorarea uniformei, a însemnelorstatului și toți vor plăti pentru asta, dar eu nu am văzut problemeîn modul în care a acționat Jandarmeria.

Atunci vi se pare disproporționată, exagerată reacțiapreședintelui care a spus că jandarmii nu și-au făcutdatoria?

Nici pe departe. Nu am discutat lucrurile astea cu dl.președinte, depinde cum vede domnia sa problema. Eu știu că niciunmanifestant nu a intrat în Palatul Cotroceni decât cu acceptulstructurilor SPP, delegația aceea care a fost la Cotroceni.

Deci credeți că jandarmii ar fi trebuit să intervinănumai dacă protestatarii ar fi încercat să intre în PalatulCotroceni.

Să vorbim cu cărțile pe masă! Ce ar fi însemnat să intervinăJandarmeria în Piața Victoriei?! Să vedem a doua zi pe CNN că douăstructuri din ordinea publică românească, Poliția și Jandarmeria sebat între ele?! Eu nu am văzut lucruri de astea nicăieri în lume.Am văzut în schimb intervenție în forță de câte ori ar fi încercatsă intre într-un obiectiv la Palatul Cotroceni, Victoria, Parlamentsau oriunde.

Toții șefii de arme dinMAI au vrut să demisioneze în semn desolidaritate

Ați spus că vi s-a cerut la partid să demiteți unsecretar de stat și niște șefi de arme. Cine sunt cei cărora li s-acerut demisia?

Nu au făcut nominalizări. Colegii mei de partid nu au făcutsugestii clare. Mie mi-a sunat că trebuia găsit țapul ispășitor. Nuera cazul.

V-a cerut Traian Băsescu să îi demiteți pe șefiiPoliției, Jandarmeriei și DGIPI?

Nu, pentru că nici nu s-ar fi putut din punctul meu de vedere.Sigur că poate altcineva i-ar fi demis instantaneu și așa ar ficrezut că scapă pe imagine el. Nu mă caracterizează acest mod delucru cu subordonații. Dacă e să-mi reproșez ceva e că probabil nus-au făcut toate demersurile de sus până jos în a explica, în toatestructurile ministerului, măsurile pe care le luăm, pentru că nueste ușor, într-adevăr, să trăiești cu salariile care în general înMAI nu sunt mari. Salariul mediul este în jur de 2.200 de lei, cuCAS plătit de stat cu tot. Uitați-vă în alte ministere, care facgreve sau amenință cu greve în fiecare zi, în spitale, spreexemplu, și o să vedeți că veniturile sunt aproape duble. Eu pot săînțeleg doleanțele colegilor mei, dar cu modul lor de manifestaren-am putut să fiu de acord.

După anunțul demisiei, ați plecat cu șefii de arme laCotroceni. Vroiau să demisioneze și președintele i-a convins să nufacă acest lucru?

N-aș vrea să fac comentarii pe tema aceasta.

Dvs. ați spus, tot după demisie, că e posibil să pleceun șef de arme.

E adevărat că toți vroiau să plece pentru că se simțeau solidaricu mine. Eu le-am spus: „N-ați înțeles că problema stă exactinvers, că ministerul trebuie să-și continue activitatea în acestritm alert, pentru că suntem exact înainte de a intra în Schengenși am muncit enorm pentru asta, am recuperat toate întârzierile”.Le-am spus un lucru foarte clar: „Tocmai de aceea îmi dau demisia,ca să rămână o echipă stabilă la conducere, care a reacționat cumtrebuie și la inundații, în tot ceea ce înseamnă partea de evaziunede care am răspuns noi, evaziunea din tutun, contrabandă”. Am zis:”Este o echipă bună, trebuie să rămână și să își facă datoria”.

Ideea loviturii de stat- „o tâmpenie”

La instalarea noului ministru de interne, Traian Băsescuv-a mulțumit pentru gestul de a demisiona. Credeți că asta aurmărit Traian Băsescu, să plecați dvs. din guvern?

Nu. Și sunt convins de asta pentru că au fost destule puncte devedere că ministerul e pe final de a-și îndeplini toate obligațiilevizavi de Schengen și am explicat că echipa pe care am construit-oacolo e extrem de serioasă și oamenii își fac datoria așa cumtrebuie.

Tot după demisia dumneavoastră au apărut interpretări cămitingul din 24 septembrie a fost o tentativă de lovitură de statși că dvs., neimplicându-vă să o înăbușiți din fașă, ați fi știutde lucrul ăsta.

O tâmpenie. Eu țin foarte mult la domnii Ion Cristoiu și RaduMoraru. Dacă voiau să servească o cauză nu știu care, puteau fi maiinventivi.

Cauza cui?

Nu știu.

Credeți că vor fi schimbări la MAI la nivel înalt dupăplecarea dumneavoastră?

Nu doresc să mă pronunț. Eu mi-am dat demisia tocmai pentru căeu consider că e o echipă bună și nu ar fi trebuit să se intervină.Ce va spune rezultatul comisiei de anchetă, asta vom vedea.

România stă mult maibine decât Bulgaria în chestiunea Schengen

Ar trebui să ne temem de ceea ce spunea la Sofiacancelarul Angela Merkel și anume că aderarea României și Bulgarieila spațiul Schengen vor fi judecate separat?

Fiecare țară e evaluată separat. Fiecare țară a avut separatșase misiuni de monitorizare. Un prim punct de vedere cum că ardori ca țara lui să fie evaluată separat de România a venit dinpartea premierului Borisov acum o lună. Eventuala decuplare nu ardezavantaja România și știu ce vorbesc. În urma celor șase misiunide monitorizare – pe protecția datelor personale, pe politica devize, pe colaborare polițienească internațională, pe frontiereleaeriene, pe frontierele maritime, pe frontierele terestre -,România are o singură reevaluare: pe frontierele aeriene, înperioada 15-16 iunie. Finalizarea celor două terminale non-Schengende pe platformele din Timișoara și București. Cel din Timișoara egata deja și convingerea mea e că undeva spre 10 noiembrie e gatași noul terminal de la Otopeni.
Și am spus-o foarte clar, indirect, domnului Borisov: nu noi am ficei dezavantajați, ci dumneavoastră. Vedeți cum ne-am făcut noitemele. Știu ce s-a discutat în comisia SCH-eval pe frontiereleaeriene de către noi și ce s-a discutat de către dumneavoastră pefrontierele terestre. România stă mult mai bine, nu are nici oîntârziere.
Am văzut că își fac unii griji și cu implementarea sistemuluiinformatic. Să nu-și facă griji. Pentru că încărcarea datelorromânești a mers nesperat de bine. Încărcarea de date Schengen vaîncepe cu o întârziere, în 15 noiembrie cauzată nu de noi, ci decei de la Strasbourg care nu ne-au putut pune la dispozițiecalupurile de baze de date astfel încât există timp suficientpentru probe. Mai mult, experții principalii țării de sprijin,Polonia au fost în permanență în România. Cei ai Portugaliei,pentru că România va implementa sistemul SIS1 plus, nu sistemululSIS 2, pt că încă UE nu a ajuns la un punct de vedere comun cuprivire la sistemul informatic Schengen de generație a doua. Chiardacă am construit bazele de date în sistemul Schengen de generațiea doua și facem o conversie printr-o aplicație belgiană din dateledin noul standard într-un standard de nivel mai jos. Din acestpunct de vedere lucrurile sunt absolut în grafic, iar noi maiderulăm un program extrem de important de securizare afrontierelor. Desfășurăm două mari programe în minister. Nu doarcele finanțate prin Schengen, ci și din bugetul de stat, 440 demilioane de euro numai în etapa întâi. Și aici, lucrările suntexact în grafic.

Ne putem aștepta la o opoziție din partea Franței laaderarea noastră la spațiul Schengen din cauza problemeirromilor?

Nu.

Au fost declarații ale unor importanți oameni politicicare făceau această legătură.

Așa este, dar vă rog să vă aduceți aminte de integrarea noastrăîn UE. Și atunci am condus eforturile pe care România urma să lefacă pentru a scăpa de clauza de salvgardare care acționa în douăzone: interne și justiție. Iată că în justiție, cu mult lăudatminiștrii, și azi avem probleme. În interne, n-am mai avut problemede la 1 ianuarie 2007, ca să ne-nțelegem bine. Senatul francez afost ultimul care s-a pronunțat, dar Franța ne-a sprijinit extremde puternic.

Deci, credeți că vom avea aceeașisituație…

Vom avea aceeași situație ca până acum. Mă bucură poziția clarăa Germaniei, din acest punct de vedere. Sigur, ar trebui caeforturile, inclusiv diplomatice să se îndrepte în acest momentspre Olanda, unde personal, presimt că ar fi o reținere. Olanda șiprobabil Suedia.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide