VIDEO. AMENINȚARE la adresa autorității de concurență. Chirițoiu: „O multinațională a amenințat Consiliul”

Publicat: 18 02. 2020, 18:55
Actualizat: 18 02. 2020, 18:58

This browser does not support the video element.

Reprezentanții „unei multinaționale” ar fi proferat amenințări la adresa Consiliului Concurenței, atât oficial, cât și în interiorul biroului președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, a mărturisit acesta în cadrul conferinței PRIA Competition.

„Vedem o agresivitate și din partea mediului de afaceri, fie că vorbim de firme care sunt mai vechi și să zicem că au năravul anilor 90 când au pornit ele la drum, dar vedem genul acesta de comportament și la firme din industrii noi, Firme antreprenoriale, cu oameni tineri. De aceea, ne așteptam să se comporte ca în secolul XXI, dar unele preferă să aibă metehnele începutului de tranziție”, a precizat șeful autorității de concurență. „Totul a culminat cu ceva ce clar nu se mai întâmplase – o multinațională care a ieșit și a amenințat Consiliul. Același lucru l-au spus și în privat, în biroul meu. Mă îndoiesc că genul acesta de comportament se întâmplă în țările de unde vin aceste companii sau că ar fi tolerat în țările lor. (…) Cred că transmite un mesaj prost pentru societate. Așteptarea mea, când avem de-a face cu mari companii multinaționale, cu investitori străini în România, este să aducă alături de capital, de tehnologie și de know-how, și o altă etică, un alt stil de comportament în mediul de afaceri și în raport cu autoritățile. Să vezi companii reputate, cu produse excepționale, având un comportament care nu este la nivel etic așteptat, este cel puțin dezamăgitor.

Chirițoiu trage pe această cale un semnal de alarmă în ceea ce privește gradul de agresivitate manifestat asupra autorității de concurență, precum și al presiunii politice manifestate.

„Ce mi se pare mie că a mers mai prost anul trecut, unde aș avea o notă diferită în 2019 față de alți ani, este gradul de agresivitate pe care l-am întâlnit. Nu spun că nu s-a întâmplat în alți ani, însă mi se pare că a fost o presiune mai mare pusă asupra instituției, anul trecut. Presiunea asta vine din surse multiple. Avem presiunea politică. Aceasta a fost clar mai intensă decât în alți ani. Nu este neapărat suprinzător. Ne întristează, dar nu ne surprinde. Lucrurile care s-au întâmplat anul trecut în România sunt fără precedent. (…) Sunt situații în care instituții din România consideră că pot să interpreteze probleme în locul instanțelor. Este ceva care a surprins la Bruxelles”.

Raportul Consiliului Concurenței pe 2019 relevă că au fost finalizate investigații de impact în domenii esențiale (farmaceutic, servicii conexe instalației de gaze, acces la infrastructura esențială, achiziții publice) care stabilesc poziția autorității pentru cazuri viitoare.

Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de poziție dominantă, 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri.

Tot în 2019 au fost recepţionate 45 de mesaje prin intermediul platformei avertizorilor de concurență, aspectele semalate vizând domenii precum piaţa serviciilor hoteliere, piaţa de retail alimentar, piaţa produselor farmaceutice, servicii transport calători, piese auto, servicii de televiziune prin cablu, piaţa energiei electrice şi altele.

Unele sesizări au condus la dialog între autoritate şi avertizori, iar cele relevante au ramas în atenţia instituţiei, care monitorizează permanent pieţele şi poate declanşa investigaţii ori de câte ori există suficiente indicii privind o potenţială încălcare.

Sursă VIDEO și FOTO: Gândul.info