Companiile de stat, „victime-complice” ale înțelegerilor ilegale dintre firmele participante la licitațiile trucate

Redactor:
Ionel Văduva
Companiile de stat, „victime-complice” ale înțelegerilor ilegale dintre firmele participante la licitațiile trucate

Pe lângă dosarele documentate împotriva firmelor acuzate de înțelegeri ilegale în cadrul licitațiilor organizate de companiile de stat, și acestea din urmă sunt verificate în prezent de Consiliul Concurenței în vederea depistării unor eventuale facilitări ale acestor acțiuni, a declarat marți, 18 februarie 2020, Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență.

Altfel spus, în cazul licitațiilor trucate dovedite, dacă o companie de stat a fost implicată într-o acțiune ilegală prin personalul angajat, atunci aceasta va fi sancționată în calitatea sa de facilitator.

„Cazurile de licitații trucate. Am avut situații când am sancționat înțelegeri ilegale între companiile participante la licitații. O notă de atenționare aici este pentru companiile de stat, victime ale acestor comportamente. Din păcate, ele uneori sunt victime-complice la aceste comportamente și practica noastră nouă este să sancționăm și companiile care sunt ținta trucării licitațiilor, dacă prin personalul lor sunt implicate în aceste comportamente”, a mărturisit șeful de la Concurență.

Chiar și în această situație, el a adăugat că facilitatorii sunt sancționați mai puțin decât făptașii, în condițiile în care practica spune că aceștia au primit amenzi în general cam de 3% din cifra de afaceri.

„Va trebui să vedem nivelul sancțiunii. În mod normal, facilitatorul este sancționat mai puțin decât principalii făptași, dar primește o sancțiune care, desigur, este un procent din cifra de afaceri”, a afirmat Bogdan Chirițoiu. „În teorie, maximul legal al oricărei amenzi este 10 la sută din cifra de afaceri pe anul anterior. Conform legislației europene, nu ai voie să dai sancțiuni mai mari de acest 10%. În practică, sancțiunile pentru un facilitator sunt mai mici decât sancțiunile pentru făptuitori. Dacă ne uităm, făptuitorii au primit sancțiuni în jur de 3%. Sunt lucruri pe care le vom stabili în câteva luni”.

Tarom și Transgaz, două cazuri în lucru. Electrica, un caz-școală

La finele conferinței Pria Competition, Bogdan Chirițoiu a vorbit de cazul Tarom. Acolo, spune el, principalele agenții de turism implicate într-o licitație au fost sancționate de autoritatea de concurență pentru faptul că s-au înțeles să nu scadă prețul biletelor curselor charter.

Potrivit precizărilor sale, în prezent se verifică dacă și Tarom ar putea fi inclusă la categoria facilitatorilor de înțelegeri ilegale. Deocamdată însă, autoritatea de concurență precizează că nu s-a constatat că Tarom ar fi vinovată sau nu.

„Majoritatea companiilor implicate, cele mai importante, au recunoscut această încălcare a legii. Acum, discuția este dacă această înțelegere a lor a fost facilitată de Tarom, cel care opera charterele pe care aceste companii s-au înțeles să nu scadă prețul biletelor pe aceste chartere. Vom finaliza cazul în câteva luni”, a continuat președintele Consilului Concurenței. „Momentan, nici măcar n-am constatat că Tarom este vinovat sau nu. S-ar putea să nu fie nicio amendă. Dacă va fi o amendă, se va da conform regulilor de stabilire a sancțiunilor. Din practică vă pot spune că, în general, facilitatorii sunt sancționați mai lejer decât cei care făptuiesc efectiv”.

Alături de Tarom, sub lupa Consiliului Concurenței se mai află în acest an și Transgaz, în ceea ce privește companiile care supralicitează.

„Avem o speță cumva similară la Transgaz în momentul de față, în care am constatat că mai multe companii s-au înțeles la licitațiile organizate de Transgaz. Aceste înțelegeri au implicat și angajați din Transgaz. Ce este important de spus este că vorbim de fapte comise acum mai mulți ani și care nu implică actualul management”, a afirmat Bogdan Chirițoiu. „Este a doua oară când sancționăm firme care au supralicitat la Transgaz. Ce avem de analizat este dacă a avut și Transgaz o responsabilitate în organizarea acestui cartel. Din nou, este un caz care se va termina în câteva luni”.

În plus față de acestea, unul dintre cele mai elocvente cazuri de licitație trucată cu care s-a confruntat autoritatea de concurență este cel al Electrica. Pe lângă firmele care ar fi păgubit firma, s-a constatat că inclusiv angajați ai companiei-țintă ar fi fost implicați în activități tip cartel.

„Am avut un caz acum doi ani, în care am sancționat companii care au păgubit Electrica, care s-au înțeles și au crescut prețul la echipamentele cumpărate de Electrica. Însă, am descoperit că și personal angajați Electrica au fost implicați în acest comportament și, atunci, am sancționat și Electrica, în acest caz ca facilitator al cartelului. Aici trebuie spus că aparent Electrica este păgubită. Dat fiind un sector reglementat, costurile se transmit spre cliențiilor, spre cei care sunt conectați prin intermediul rețelelor gestionate de Electrica”, a conchis șeful Consiliului Concurenței”.

Conform raportului de activitate al autorității de concurenţă pe 2019, instituția a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu unul mai puţin faţă de 2018.

Din cele 14 investigaţii finalizate, jumătate au fost cazuri de abuz de poziție dominantă.

În 2019, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 96.432.485 lei (20,3 milioane euro), din care companiile au recunoscut aproximativ 30 de procente.

Sursă foto: Gândul.info

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Loredana Chivu, apariție incendiară în cea mai provocatoare lenjerie intimă! Parcă nu are nimic pe...
Inchide