VIDEO. Protest Greenpeace față de legea minelor, la Palatul Parlamentului. Activiștii au fost ridicați de Poliție.

Publicat: 09 12. 2013, 15:38
Actualizat: 21 10. 2014, 21:34

Peste  50 de activiști Greenpeace care protestau luni dimineață în curtea Palatului Parlamentului față de noua lege a minelor au fost ridicați de jandarmi și duși la poliție. Protestatarii au intrat în curtea Parlamentului  pe care au declarat-o simbolic „zonă de exploatare minieră” și au început să sape susținând că ar căuta aur. Ei au afișat bannere cu mesajele „Exploatare minieră auriferă” și „Gold mining area”.

La scurt timp după ce au început săpăturile, activiștii au fost luați de jandarmi și duși la secțiile de poliție.

„Protestul de astăzi arată exact ce poate face o companie interesată să exploreze și să exploateze resursele de subsol ale țării. Suntem aici pentru a le atrage atenția membrilor parlamentului asupra consecințelor pe care le pot avea deciziile și voturile lor,” a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România. Aceasta a justificat acțiunea de astăzi prin faptul că,  înultimele luni, Guvernul a elaborat  legi speciale pentru ca orice companie privată, nu doar Roșia Montană Gold Corporation.

Sursa Foto: Cont de Facebook Greenpeace Romania

„Trebuie doar să i se adauge eticheta «proiect de interes național», sau «proiect de interes public deosebit» și e suficient. Nu se mai ține cont de distrugerea comunităților, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. Ori asta este la fel de aberant precum a începe să sapi după aur în curtea unei instituții, la fel ca în exemplul pe care îl puteți vizualiza în mod direct, acum”, a mai spus Alexandru Riza.

Parlamentarii dezbat în prezent două propuneri legislative cu privire exploatările miniere. Unul dintre proiecte este  pentru Roșia Montană Gold Corporation, proiect respins în plenul Senatului și care urmează să intre dezbatere în Camera Deputaților. Cel de-al doilea proiect este pentru modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul pentru Roșia Montană și care se află în dezbatere în cadrul Comisiilor Permanente ale Senatului.

.Sursa Foto: Cont de Facebook Greenpeace Romania

.Sursa Foto: Cont de Facebook Greenpeace Romania