Zece persoane au fost arestate în dosarul de evaziune fiscală și comercializare de carne alterată

Zece persoane au fost arestate în dosarul de evaziune fiscală și comercializare de carne alterată
Publicat: 14/03/2014, 09:25

Șase dintrea aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul București, iar ceilalți patru, de la Curtea de Apel București.
Procurorii DIICOT i-au reținut pe cei 10, joi, după ce au audiat peste 30 dintre suspecții ridicați în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri, în 18 județe, la două grupări infracționale.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au făcut, miercuri, 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupuri infracționale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate și trafic de influență, informează instituția, într-un comunicat de presă.
Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracționale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziționat, prin intermediul unor societăți comerciale din România, carne și ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operațiunile reale fiind evidențiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.
„După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme «fantomă» din alte state comunitare – coordonate de către exponenții palierului extern, neidentificați, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăților românești cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piața românească fără înregistrarea în documentele contabile – «la negru»”, a precizat DIICOT.
De asemenea, susțin procurorii, există suspiciunea că rețeaua achiziționa marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie și Germania, direct prin firme „fantomă” ale rețelei și apoi o vinde pe piața internă, „la negru”, la un preț apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub prețul pieței, „fapt ce reprezintă concurență neloială în raport cu societățile comerciale ce derulează același tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale”.
O altă modalitate de acțiune a rețelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piața de carne din România, de marfă către societăți comerciale din Bulgaria și Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăți de tip „paravan”, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piața internă fără înregistrarea tranzacțiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.
„Această modalitate de acțiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne și produse de origine animală la activitățile ilicite derulate de gruparea în cauză”, au precizat procurorii.

Anchetatorii mai arată că, în derularea activităților ilegale, membrii rețelei ar fi folosit mai multe firme deținute în mod direct sau prin interpuși, „asupra cărora decideau când și cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantitățile și prețul pe fiecare partidă de marfă tranzacționată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulația mărfurilor și ordonau plățile”.

„Activitățile ilegale cu privire la care există suspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziții/livrări de bunuri ori servicii fictive și neînregistrarea unor tranzacții în actele contabile ale societăților controlate și plăți pentru astfel de operațiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinație decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a șterge urmele unor tranzacții frauduloase, vânzări sub prețul de achiziție, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile și altele similare”, potrivit DIICOT.

Anchetatorii susțin că există suspiciuni de punere în circulație de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate și amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparținând soției unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate și oferite spre consum.

DIICOT susține că activitățile infracționale au fost sprijinite și de angajați de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, precum și de lucrători din cadrul Poliției de Frontieră.

În urma acțiunii DIICOT, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a făcut mai multe controale la depozitele de carne, din București și din județele Iași, Bistrița-Năsăud și Cluj. În urma acțiunii, aproape 230 de tone de carne și produse din carne, între care și marfă expirată din noiembrie 2013, au fost retrase de la comercializare.

Controalele au continuat joi în magazinele din toată țara.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Cel mai important sfat dacă ai mașină DIESEL și pleci la drum iarna
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Noua Ordine Mondială! Schimbare totală pe scena politică a lumii. Nimic nu va mai fi...
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România