Zelenski a călătorit în secret, în SUA. Cum a reușit președintele Ucrainei să ajungă la Casa Albă fără să știe nimeni

Publicat: 23 12. 2022, 11:00
Actualizat: 23 12. 2022, 11:52
Sursă Foto - Profimedia

Vizita surpriză a președintelui Volodimir Zelenski la Washington, prima a liderului ucrainean de când a început invazia rusească în urmă cu peste 300 de zile, a început cu o călătorie secretă cu trenul spre Polonia, la sfârșitul zilei de marți, relatează The Guardian.

Miercuri dimineață, liderul ucrainean a ajuns în orașul polonez Przemysl, acolo unde a fost observat în stația de tren, conform unor imagini video făcute publice de o televiziune privată.

Liderul de la Kiev se afla în prezența ambasadoarei americane în Ucraina, Bridget Brink, care a mers cu el în această călătorie.

Vizita lui Zelenski fusese planificată de mai bine de o săptămână și organizată în secret ca urmare a îngrijorărilor cu privire la siguranța sa.

Detaliile, însă, au fost făcute publice pe Twitter, de un reporter american.

Odată ajuns în Polonia, Zelenski a urcat la bordul unui avion al guvernului american care a aterizat, miercuri după-amiază, la baza Andrews din statul Maryland, în apropiere de capitala Washington D.C.

Zelenski a mers la Casa Albă cu „îmbrăcămintea de război”

Zelenski a călătorit, apoi, cu o coloană oficială până la Blair House, casa de oaspeți a președinției americane.

După ce s-a odihnit pentru puțin timp, președintele ucrainean a fost condus la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de președintele Joe Biden și de Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden.

Cum era de așteptat, Zelenski a preferat să poarte cunoscuta sa „îmbrăcăminte de război”, adică, un pulover verde și pantaloni cargo, subliniind simbolic faptul că vine dintr-o țară aflată în război.

Nu a existat nicio „formulă matematică” pentru a găsi ziua cea mai potrivită pentru călătoria lui Zelenski, a spus un oficial de top din administrația Biden.

Sursa citată a adăugat, însă, că vizita a reprezentat o „importantă sursă de avânt și alimentare” pentru sprijinul american pentru Ucraina, în condițiile venirii iernii, potrivit TheGuardian.