GHID DE CĂLĂTORIE | Ce poți vedea în Belgia, dincolo de instituțiile europene din Bruxelles? Topul celor zece orașe pe care merită să le vizitezi

Publicat: 07 04. 2024, 09:30

Belgia este probabil o țară care, cel mai probabil, nu este în capul listei turiștilor pentru vacanțe, ci mai degrabă o destinație profesională. Dar, cărora nu le e teamă de un pic de ploaie și le plac excursiile de o zi, ajunși la Bruxelles, merită să viziteze principalele orașe belgiene, cu atât mai mult cu cât turismul intern este intens încurajat de autorități, care acordă o reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în weekend.

Regatul Belgiei, stat federal, cu monarhie constituțională parlamentară, este, prin prisma poziției sale geografice, un nod important al vestului Europei și un creuzet al influențelor istorice și diferențelor culturale, care sunt vizibile între cele două regiuni principale ale sale, Flandra și Valonia, alături de regiunea Capitalei Bruxelles, înconjurată de complet de regiunea flamandă.

Topul celor zece orașe ale Belgiei care merită vizitate este unul cu totul subiectiv – nu este o analiză culturală și nu prezintă exhaustiv obiectivele turistice (care se pot găsi ușor pe internet) – ci se bazează pe informații, recomandări și ponturi din experiența reporterului Gândul, aflat o lună la Bruxelles în cadrul programului Bursele JTI pentru jurnaliști.

Bruxelles, unul dintre sediile UE

Belgia, unul dintre cele șase state fondatoare ale UE, cu numai aproximativ 11,5 milioane de persoane, este puternic ancorată în ecosistemul european, Bruxelles, capitala sa, fiind gazda sediului principal al Executivului comunitar, a Consiliului Uniunii Europene și a unuia dintre cele două sedii ale Parlamentului European, dar și a sediului NATO, a tuturor instituțiilor centrale ale țării, dar și a celor regionale bruxeleze.

Pe lângă turismul de afaceri, sunt multe obiective culturale care merită toată atenția celor care vin în capitala Belgiei: Parcul Cinquantenaire, de lângă Berlaymont, sediul principal al Comisiei Europene, construit pentru a marca 50 de ani de la câștigarea independenței Belgiei, unde se află și trei muzee, Parcul Bruxelles, în preajma Muzeului Regal de Artă, Parcul Leopold, aflat în zona Parlamentului European și a Consiliului UE, dar cel mai atractiv pentru mii de turiști în fiecare zi este centrul istoric, cu precădere Piața Mare.

Topul orașelor include destinații vizitate în curs de o zi, cu trenul, pornind din capitala Bruxelles. Călătoriile interne sunt reduse la jumătate de preț în weekend, începând de vineri de la ora 19:00, până duminică, interval în care biletul este valabil pe traseu indiferent de câte escale se fac, nu există locuri alocate pe bilet, iar toate legăturile dintre trenuri sunt foarte bine puse la punct și anunțate pe aplicația SNCB (de descărcat și utilizat cu încredere).

 

Perlele Flandrei: Bruges, Gent și Oostende

Un bilet dus-întors cu reducere la/de la Bruges, cel mai flamboaiant și turistic oraș al Belgiei, orașul ciocolatei și al dantelei costă în weekend 18,4 euro, iar călătoria durează aproximativ o oră.

Piața Mare, este spectaculoasă, se află aici Belfort van Brugge și Basilica Sfântului Sânge, iar un tur ghidat pe canale cu barca este un „must”.

Oostende (Flandra) este un oraș port la Marea Nordului, iar plaja extinsă de aici și plimbarea pe faleza foarte bine pusă la punct sunt atuurile micului oraș.

Gent este un alt oraș bogat și spectaculos al Belgiei, cu obiective impresionante, dar și cu o istorie zbuciumată, cu multe ocupații străine, pe care o poți afla într—o călătorie romantică cu barca.

Un bilet dus-întors Bruxelles – Gent costă 12,2 euro în weekend.

Un pont de călătorie este de cumpărat un bilet de tren dus-întors de la Bruxelles la Oostende, aflat la aproximativ 10 minute de Bruges. Astfel, cu un bilet care costă cu reducere 21,60 de euro se poate vizita Oostende, iar la întoarcere, Bruges și, cu un pic  de „time-management” și Gent, aflat pe același traseu, mai aproape de Bruxelles.

Leul românesc de la Leuven

Tot în Flandra este și Leuven, care alături de Gent, este unul dintre centrele universitare -fanion ale Belgiei, iar istoria academică și atmosfera studențească se simt la tot pasul în oraș.

Pe fațada Bibliotecii universitare din Leuven, cu un turn impresionant cu cinci etaje, se află și leul românesc, ca semn al solidarității alianților și ajutorulul oferit pentru reconstrucție în urma distrugerilor din război.

Un bilet de tren dus-întors Bruxelles – Leuven costă în weekend 7,8 euro.

Anvers, oraș-port important al Europei, și Mechelen, un orășel încântător aflat la câteva minute cu trenul, sunt de asemenea două destinații flamande de vizitat, gara din Anvers fiind cunoscută drept una dintre cele mai frumoase din lume.

Un bilet dus-întors Bruxelles – Anvers, un drum de aproximativ 50 de minute, costă 10,2 de euro.

Tervuren, tot flamand, este un orășel aflat în imediata vecinătate a Bruxellesului, iar aici se poate ajunge cu tramvaiul, care merge prin pădure (un bilet de tramvai/autobuz costă 2,1 euro, este valabil o oră, iar cel pentru o zi costă 7,5 euro). Tervuren este cunoscut pentru Muzeul regal al culturii africane, dar și pentru drumețiile prin pădure.

Namur și Dinant, cele mai frumoase orașe din Valonia

Harta Belgiei / Sursa foto: Shutterstock

Un orășel-fortăreață pe malul fluviului Meuse, Dinant este pitoresc, ca o vedere poștală. Aici s-a născut și inventatorul saxofonului și își are originea cunoscuta bere de abație Leffe.

Un bilet de tren dus-întors Bruxelles – Dinant durează aproximativ două ore, costă 16,8 euro în weekend.

Pe traseu, în aceiași bani, se poate vizita și Namur, capitala Valoniei, care are de asemenea obiective istorice demne să fie vizitate.

Liège este un centru universitar care poartă semnele unui trecut bogat, fiind centrul siderurgiei mondiale pe vremuri, dar atracțiile turistice par prăfuite de timp, iar străzile orașului sunt pline de poliție.

Un bilet până la Liège costă 19,20 euro, iar pe traseul de întoarce spre Bruxelles se poate vizita și Leuven.

Citiți și:

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ | Români în instituțiile-cheie din Bruxelles. Cum a contribuit Cosmina la un regulament esențial în caz de ATAC MAJOR la securitatea cibernetică

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ | Sediul NATO din Bruxelles, gazda primei proiecții a unui film românesc, „Libertate”, de Tudor Giurgiu. Evenimentul marchează 20 de ani de la aderare