VIDEO | Sorin Grindeanu, despre greva angajaților CFR: Sunt deschis la dialog bazat pe argumente economice, nu pe poziții de forță

Publicat: 20 12. 2021, 11:51
Actualizat: 20 12. 2021, 12:55

This browser does not support the video element.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat, în urma grevei angajaților CFR. El spune că este „deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță”.

Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au întrerupt lucrul. Șeful sindicaliștilor spune că oamenii nu mai au bani pentru cheltuielile zilnice.

„Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR”, a scris, luni, pe Facebook, Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor spune că este „deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță”.

„Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”, a conchis sursa citată.

Ulterior mesajului postat pe Facebook, Sorin Grindeanu a susținut o conferință de presă, în care a vorbit despre greva CFR-iștilor.

„Eu aș vrea să fiu foarte clar în ce situație mă aflu. Eu, ca ministrul al Transporturilor, mă aflu în situația în care niște domni înaintea mea au promis foarte multe lucruri, că va intra în vigoare statutul feroviarului, au promis liderilor de sindicat că le vor fi mărite salariile și anumite facilități vor fi puse în practică de la 1 ianuarie.. Totul pe promisiuni. (….) În discuțiile pe care le-am avut cu managerii din zona feroviară le-am spus o realitate. (…) Realitatea care stă în picioare pe zona financiară este o realitate economică neplăcută sau nesustenabilă economic. De asemenea, statul s-a angajat prin PNRR în 2022 să eficientizeze aceste companii. Sunt angajamente pe care noi, ca stat, le-am luat și trebuie să le îndeplinim în 2022. Sunt dispus la dialog dar voi avea ca ți coordonate de bază două lucruri: pe de o parte, sustenabilitatea economică, și pe de altă parte, jaloanele pentru 2022”, a punctat ministrul Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a afirmat că a avut discuții și cu ceilalți colegi din guvern și caută soluții să vadă dacă în ianuarie se va putea discuta despre o anumită plafonare a prețurilor la energie către beneficiari de tipul CFR, care este tot o companie de stat.

„Aceste lucruri urmează să le detaliem în pe parcursul lunii ianuarie februarie, astfel încât să putem să mai acoperim din anumite pierderi. Repet, e doar o discuție în acest moment”, a mai spus Grindeanu.

Grevă spontană la CFR

Angajații care se ocupă cu repararea locomotivelor au întrerupt lucrul, luni dimineața.

„Suntem nemulțumiți de prorogarea Legii statutului personalului feroviar, care, printre altele, stabilea o creștere salarială cu 35% din ianuarie.

Fără această creștere, angajații din CFR nu-și mai pot asigura traiul zilnic, nu mai pot plăti întreținere, lumină, nu mai au bani să ajungă la serviciu. Salariile lor sunt foarte mici”, a declarat, pentru Gândul, Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

Sindicalistul ne-a precizat că este vorba de 1.500 de angajați, de la reparații locomotive, care au intrat în grevă luni. Maxim ne-a precizat ce salarii au angajații intrați în grevă.

Au fost chemați la discuții la Ministerul Transporturilor

„Salariile celor de la reparații sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Un inginer, cu facultate, deci cu pregătire, ajunge să ia în mână 2.300 de lei pe lună, este foarte puțin și nu mai putem accepta un astfel de venit”, mai spune Maxim.

Potrivit lui Maxim, momentan trenurile circulă după orarul stabilit, dar că, „dacă cei care repară locomotivele vor mai opri lucrul, nu vor mai fi locomotive pentru trenuri și nu se va mai putea circula”.

„Deocamdată suntem 1.500, dar tot personalul de la CFR este nemulțumit. Ne-au chemat la Ministerul Transporturilor la 10.30, la discuții. Vom vedea ce se întâmplă după aceste discuții”, ne-a mai declarat Maxim.

CFR: „Totul este în grafic”

Reprezentanțiii CFR au precizat pentru Gândul că traficul feroviar nu este afectat, luni, de greva spontană.

„În acest moment, totul este în grafic, nu este nicio linie afectată. Întâlnirea sindicaliștilor cu ministrul Transporturilor este în desfășurare”, au precizat reprezentanții CFR.