Raport Microsoft. România, numărul unu în UE la rata de infectare a computerelor cu programe dăunătoare

Publicat: 29/10/2013, 21:57
Actualizat: 09/01/2020, 12:04

România și-a păstrat și în 2013 poziția fruntașă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate, potrivit studiului Security Intelligence Report, prezentat de Microsoft la conferința de securitate digitală RSA Conference 2013, la care gândul participă. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la fiecare 1.000 de computere scanate în țara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Procentul a fost puțin mai redus decât în perioada ianuarie – martie 2013, când rata de infectare era de 13,5%. Media globală de computere infectate la fiecare 1.000 de sisteme scanate era de 6%.

Prin comparație, în Danemarca rata de infectare era, în cel de-al doilea trimestru al anului, de doar 1,7%, iar în Japonia de doar 1,1%.

Potrivit raportului, 23,3% din computerele din România au întâlnit cel puțin un program dăunător (nu au fost infectate toate aceste computere în urma incidentului, de aceea procentul este mai mare decât rata de infectare) în perioada analizată.

Țara cu cea mai mare rată de infectare este Pakistan (peste 29% din 1.000 de computere scanate erau infectate cu programe dăunătoare).

Harta zonelor cu cele mai multe computere infectate (roșu închis – mai mult de 20 de computere curățate de programe dăunătoare la 1.000 de sisteme scanate; galben deschis – mai puțin de 5 din 1.000)

Sursa: Security Intelligence Report

Potrivit lui Tim Raines, director în cadrul organizației Trustworthy Computing din cadrul Microsoft, una dintre principalele cauze pentru care computerele sunt infectate este lipsa sau neactualizarea unei soluții de securitate digitală, neactualizarea sistemului de operare sau a aplicațiilor instalate.

În ceea ce privește aplicațiile, în acestea au fost descoperite 63,5% din totalul vulnerabilităților de securitate în prima jumătate a anului. Restul au fost descoperite în sistemele de operare și în browserele de internet. Microsoft recomandă descărcarea de aplicații din surse sigure și evitarea folosirii de versiuni piratate, care port include programe dăunătoare sau cod dăunător.

Raines spune că circa 5% din computere la nivel global nu au instalată o soluție de securitate digitală. Șansele ca un computer pe care nu este instalată o soluție antivirus să fie infectat este de 7,1 ori mai mare decât în cazul unuia cu antivirus care oferă protecție în timp real.

Situația pe versiuni ale sistemului de operare Windows

Windows XP, sistem de operare vechi de 11 ani, avea, în prima jumătate a acestui an, cea mai mare rată de infectare la nivel global dintre toate versiunile Windows – 9,1%. Windows 7 SP1 32-bit are o rată de infectare de 4,8%, iar Windows 8 RTM 32-bit de 2,3%.

Sursa: Security Intelligence Report

Security Intelligence Report acoperă 100 de țări și a fost realizat pe baza datelor primite de la sute de milioane de computere care rulează sistemul de operare Windows.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice