Cum scapă Becali, Borcea și Copos de dosarul transferurilor odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal

Cum scapă Becali, Borcea și Copos de dosarul transferurilor odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal
Publicat: 02/02/2014, 13:37
Actualizat: 08/07/2016, 22:28

Unul dintre dosarele care se vor prescrie după intrarea în vigoare a a Noului Cod Penal este dosarul Transferurilor. În acest dosar George Copos, Mihai Stoica, Cristi Bocea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Nețoiu au fost trimiș în judecată pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Pe Codul Penal care iese din uz termenul de prescripție pentru această infracțiune era de 15 ani. Acum termenul de prescripție scade la 5 ani.

Pentru George Copos pe acum vechiul Cod prescripția intervenea în anul 2018. Pe noul Cod prescripția s-a împlinit în anul 2008.

Pentru Mihai Stoica prescripția era fixată pentru 2016, pe noul Cod a intervenit în 2006. Pentru Cristi Borcea prescripția era fixată pentru 2020, iar pe noul Cod Penal ea a intervenit în 2010. Aceeași situație se aplică și în cazul celorlalți inculpați Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gigi Nețoiu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Un număr de 122 de deținuți au fost puși în libertate sâmbătă, 1 februarie, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal și noul Cod de procedură penală, informează Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, pentru 176 de deținuți, a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție, a mai precizat sursa citată.

Sute de deținuți vor fi eliberați, ca urmare a intrării în vigoare a unei legi mai favorabile, iar altora li se vor micșora pedepsele pe care le au de executat. Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisiile constituite special, încă din luna octombrie 2013, au analizat peste 30.000 de dosare penale ale deținuților și au ajuns la concluzia că în jur de 400 dintre aceștia se califică pentru eliberarea imediată din închisoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice