Tăriceanu – o mână moartă

Tăriceanu - o mână moartă
Publicat: 26/02/2014, 20:47
Actualizat: 29/09/2018, 10:30

PNL a fost mereu un partid imprevizibil, dar nu s-a mai întâmplat, până acum, ca o grupare minoritară internă să pupe unde majoritatea tocmai a scuipat. Surpriză însă! La nici douăzeci și patru de ore de la ieșirea PNL din guvern, decisă de Delegația Permanentă, Călin Popescu Tăriceanu, unul dintre puținii politicieni cu sânge liberal, a intervenit pe lângă șeful PSD, Victor Ponta, să continue „proiectul USL” și, implicit, guvernarea, împreună cu partidul său. „Dragă Crin, dacă nu îți vei asuma responsabilitatea, o voi face eu. Îi voi cere lui Victor Ponta să-și mențină toate angajamentele luate în USL, inclusiv susținerea unui candidat liberal la prezidențiale”, i-a transmis el lui Crin Antonescu, înainte de a pleca să se întâlnească personal cu premierul, de la care primise, într-o conversație telefonică, vorbe încurajatoare.

Demersul dlui Tăriceanu pare însă lipsit de sens (nici Ludovic Orban nu l-a înțeles), în condițiile în care decizia PNL de rupere a protocolului USL este ireversibilă, iar primul ministru se află în negocieri avansate cu UDMR pentru formarea unui nou guvern și refacerea majorității parlamentare. Ce l-a mânat, atunci, în luptă pe liniștitul domn Tăriceanu? Răspunsul se află dincolo de gargara cu „așteptările electoratului”, în straturile primare ale conștiinței politice, unde rezidă grija pentru propriul său viitor și nerăbdarea de a plăti polițe vechi.

Apariția pe firmamentul PNL a lui Klaus Iohannis i-a închis, practic, lui Călin Popescu Tăriceanu calea spre funcția de prim-ministru într-un cabinet format de liberali. Din 2009, de când alianța PSD-PNL i-a propus prima dată să conducă executivul, dar nu l-a acceptat președintele Băsescu, forțând menținerea guvernării pedeliste, primarul Sibiului a rămas în memoria publicului drept premierul liberalilor, perechea lui Crin Antonescu și întruchiparea administrației eficiente. Înscrierea dlui Iohannis în PNL, anul trecut și instalarea sa direct în funcția de prim-vicepreședinte i-au demonstrat liberalului Tăriceanu – marginalizat după 23 de ani de vechime în PNL, șase în fruntea acestuia și patru la conducerea unei guvernări prospere – că jocurile sunt deja făcute și dl Iohannis este singurul candidat oficial la funcția de premier, post alegerile prezidențiale, lucru întărit zilele trecute de Crin Antonescu. Cum acesta din urmă ar putea fi ales președintele României, dlui Tăriceanu nu i-ar mai fi rămas decât un loc de parlamentar și un portofoliu ministerial oarecare, mai curând incert. Singura sa șansă: recucerirea poziției pierdute în partid, prin destabilizarea lui Crin Antonescu, vinovat de pierderea guvernării „pentru orgoliul unui om”. Domnia sa spera să-i mobilizeze pe nemulțumiți, să preia negocierile cu PSD, lăsându-i pe separatiști în minoritate, și să-i plătească, astfel, cu aceeași monedă lui Crin Antonescu, pentru campania necruțătoare dusă împotriva sa cu cinci ani în urmă.

Nimeni însă nu l-a urmat, fiind nevoit, în aceeași zi, să demisioneze. Dl Tăriceanu și-a jucat, așadar, ultima carte în PNL, dar nu cred că a sfârșit partida. Este posibil s-o continue la altă masă, jocul cu puterea creând dependență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
A fost descoperit elixirul ieftin al vieții „fără de moarte”. Ce trebuie să consumi pentru...
Cine e românul care s-a pensionat la doar 25 de ani. Va încasa 3.000 de...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Momentul în care Adi Minune a plecat cu portbagajul plin de bani de la o...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă...
Fenomen RAR pe cerul Pământului! 6 planete vor face PARADĂ
Decizie pentru toți cei care au APARTAMENTE. Klaus Iohannis a semnat decretul astăzi, 30 MAI
Socialism „pe pâine” în școlile românești. 78% dintre liceeni sunt deja de stânga
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță
×