Tovarășul la Izvorul Tămăduirii

Tovarășul la Izvorul Tămăduirii
Publicat: 25/04/2014, 23:07
Actualizat: 29/07/2014, 19:21

Toate sunt la locul lor: pâinea, sarea, cocardele, ștăbimea, mulțimea, agitatorul, până și soarele care, pe vremea lui Ion Iliescu, ieșea dintre nori odată cu președintele din limuzină, de-i făcea pe simpatizanți să scandeze „Iliescu apare/ Soarele răsare”. Acum, că premierul Victor Ponta a mers să se tămăduiască la izvorul sfânt de la Nucet, Dâmbovița, soarele n-a ieșit, dar nu ploua, așa că nu era neapărat nevoie de recuzită cerească iar, în rest, vizita a decurs foarte bine, „Șeful”, după cum i se lățea gura, fiind mulțumit.

A fost întâmpinat cu flori de primăriță („Avem și pentru doamna Daciana!”, căci „tovarășa” – se știe de pe timpuri – nu trebuie uitată) și condus spre lungul șir de notabilități puse la patru ace, care-i zâmbeau fericite. Dădea mâna cu ele și rândul nu se mai sfârșea, o scenă care m-a trimis 25 de ani înapoi, în timpurile când, aliniați după rang, membrii CPEx îl primeau bucuroși pe Tovarășul întors din străinătate. Apoi a pornit spre biserică, printre oameni binevoitori, dispuși de o parte și de alta a șoselei, făcând, în treacăt, o mică baie de mulțime. Mai încolo, l-au preluat preoții, deschizându-i drumul cu cădelnița, spre izvorul tămăduitor.

Această primire atent regizată combină protocolul comunist – arborarea însemnelor oficiale, formarea „coridorului” de primari și alți aleși locali, mobilizarea populației, eventual aducerea de popor suplimentar din localitățile vecine, scoaterea în față a aplaudacilor etc. – cu cel voievodal, în care popimea îi dedică panegirice Domnului de pe pământ. Ea se repetă la scară mai mare sau mai mică de fiecare dată când președintele, premierul sau prezidențiabilul partidului merg după voturi prin țară, succesul vizitei fiind dat de numărul participanților și manifăstările de simpatie față de importantul personaj politic. Este un aranjament fals de la cap la coadă, în care mai ales șefii pesediști se complac, nu doar fiindcă alaiurile iubitoare le gâdilă vanitatea, ci fiindcă reprezintă cea mai bună dovadă că, în momentul acela, dețin puterea și se pot arăta lumii călărind pe cai mari. Faptul că, după 25 de ani de la căderea regimului comunist, comportamentul lingușitor al aparatului de partid și moștenirea propagandistică a acestuia sunt de actualitate este aproape deprimant. Speranța, așa cum se zice, moare, totuși ultima.Încă mai aștept ziua în care liderii politici vor coborî din mașină să vorbească în fața a 15-20 de inși, spontan adunați pe traseu, semn că, în România, calitatea politicii și a oamenilor ei, în sfârșit, se va fi schimbat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire