Califul de lângă Bagdad

Califul de lângă Bagdad
Publicat: 05/07/2014, 18:13
Actualizat: 12/01/2020, 14:37

Pe drumul spre Bagdad, a lepădat ultimele două cuvinte din numele organizației de insurgenți jihadiști pe care o conduce: fusese ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham); a scos Irakul și Levantul (al-Sham) și a rămas IS – Islamic State (al-Dawlah al-IslāmÄ«yah), iar el s-a autoproclamat calif.

„Khalifa” înseamnă „vicar, înlocuitor, succesor”. După Profetul Muhammad, au existat patru vicari – „khalifa rassul Allah” – vicarul și trimisul lui Allah (pe pământ), așa-numiții Califi Bine Ghidați. Primul, între anii 632-634, a fost Abu Bakr („Tatăl Fecioarei”), socrul lui Muhammad, tatăl Aișei, soția preferată a Profetului. Al doilea, Umar (634-644), tot un socru al Profetului, a avut răgazul să-și atribuie, pe lângă titlul de calif, și pe acela de Prinț al Dreptcredincioșilor (Emir al-Muminin), titlu pe care și l-a luat zilele acestea și șeful rebelilor care au cucerit oraș după oraș și se îndreptă Capitală. Al treilea dintre Califii Bine Ghidați a fost Uthman (644-656), iar al patrulea Ali (656-661), vărul și ginerele Profetului, soțul Fatimei. Cu Ali începe imamatul (imam – „cel din frunte” la rugăciune), concepție religioasă care se referă la transmiterea Legii prin 11 imami infailibili (cel de-al 12-lea, Imamul Ascuns, este așteptat să vină când se va apropia Judecata de Apoi). Cu califul Ali se naște a doua ramură a Islamului – șiismul (shi”a înseamnă „plecat”, descins din veneratul Ali).

În următorul secol, al VIII-lea, existau deja două mari califate – cel din Damasc și cel din Bagdad, a căror putere s-a extins, secole la rând, din Maghreb („apus”, termen ce desemnează Marocul, Mauritania, Algeria, Tunisia și Libia) în Spania andaluză. Cei din dinastia abbasidă (750-1258) au dat Califatului coerența și forța unui unui sistem politico-religios. Întemeietorul dinastiei, Abbas, un unchi al Profetului, a aparținut hașemiților kureișiți din Mecca, fiind, cu alte cuvinte, membru al clanului hașemit din tribul Kureiș („rechin mic”) al Profetului, ceea ce i-a oferit deplină legitimitate, acea legitimitate ereditară care le-a lipsit omeyyazilor, predecesorii lor din Damasc. Ultimul calif (alungat de Atatürk, în noiembrie 1922, înaintea de abolirea Sultanatului) a fost Wahid ad-Din (Unificatorul Religiei). Wahid, ca și predecesorii, își luase titlul de calif, neavând nici etnie arabă și cu atît mai puțin descendență hașemită. Este motivul pentru care arabii nu i-au recunoscut niciodată pe sultani drept califi, dar au fost obligați să-i suporte. În vremurile acelea s-a născut, probabil, formula „un conducător musulman rău e mai bun decât haosul”.

Din 1924 până astăzi, fantoma Califatului bântuie, în diverse năzăriri nostalgice, lumea islamică. E nostalgia unității (opusă regionalismelor, care au urmat împărțirii barbare, de către colonialismul francez și britanic a Orientului Mijlociu), e și nostalgia puterii (care îngloba, odinioară o imensă inflență culturală). Nostalgia Califatului n-are a face cu nebunia unuia de teapa sunnitului extremist al-Baghdadi, care revendică puterea politico-religioasă a unui calif – profitând de greșelile de neiertat ale regimului șiit de la Bagdad, după ocupația americană.

Armata încropită a Irakului, instruită în grabă de experți NATO, nu pare a reuși să facă față insurgenților- nici cu ultimele ajutoare logistice, venite inclusiv din Rusia. Cu toate acestea și în pofida poreclei, al-Baghdadi nu va ajunge la Bagdad. Vor avea grijă să-l oprească Gardienii (Pasdaran) Revoluției din Iran, care, în număr de câteva mii, au și ajuns la fața locului, sub pretextul ocrotirii locurilor sfinte (șiite) – Kerbala (situat la 90 de kilometri sud de Bagdad, locul martiriului lui Hussein, fiul lui Ali), Najaf (locul în care a fost asasinat califul Ali, unde ayatollahul Khomeini a trăit în exil, paisprezece ani, până în 1978).

Adevăratul pericol este acela că, în zonă, în spatele confruntărilor regionale sunnito-șiite, pretext al unor aventurieri fanatici, încep să se ivească explicit marii combatanți: Arabia Saudită și Iranul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
UE schimbă regulile cu privire la mâncare. Noua prevedere, obligatorie în toate țările
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?