Prima pagină » Mini » Dosarul Flota ar putea fi redeschis, după ce Băsescu își termină mandatul. Anunțul procurorului general

Dosarul Flota ar putea fi redeschis, după ce Băsescu își termină mandatul. Anunțul procurorului general

Dosarul Flota ar putea fi redeschis, după ce Băsescu își termină mandatul. Anunțul procurorului general
Procurorul General, Tiberiu Nițu, nu exclude redeschiderea „dosarului Flota"

„Vă rog să aveți în vedere faptul că noi, procurorii, ne exercităm atribuțiile așa cum sunt ele prevăzute de lege și nu suntem influențați de final de mandat, început de mandat. (…) Cu siguranță această împrejurare va fi avută în vedere și intuiesc că vor fi numărate persoane care vor face fel de fel de solicitări probabil, dar iarăși, v-am spus, aceste analize vor fi efectiv făcute pe baza probelor și pe baza dispozițiilor Codului de procedură penală”, a declarat procurorul general.

În 2008, procurorii DNA au dat soluție de scoatere de sub urmărire penală în dosarul Flota. Șeful DNA la acea vreme, Daniel Morar, a precizat că partea din dosar referitoare la președintele Traian Băsescu este disjunsă.

Dosarul „Flota” a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracțiuni comise de cei care ar fi inițiat și derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanța cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 – august 2000.

Potrivit unei prime expertize dispusă de procurorii Parchetului Național Anticorupție (actualul DNA), prin înstrăinarea a 16 nave, cei 80 de inculpați din dosar ar fi păgubit statul român cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). PNA a plătit pentru prima expertiză 10.000 de euro la nivelul anului 2004, când dosarul a fost înaintat instanței supreme.

Cea de-a doua expertiză din dosar a fost dispusă după ce DNA a infirmat soluția dată de procurorii PNA, care au decis în 2004 trimiterea în judecată a lui Băsescu, alături de alte 79 de persoane.

De fapt, dosarul a fost restituit anchetatorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că, potrivit articolului 209 din Codul de procedură penală (text între timp abrogat), rechizitoriul nu fusese semnat de șeful PNA așa cum prevedea legea, ci de adjuntul său. Legea actuală stipulează că regularitatea actului de sesizare a instanței se face de către șeful secției de parchet. În august 2005, PNA s-a transformat în DNA, iar conducerea au fost preluată de alți procurori.

Deși instanța supremă cerea doar semnătura șefului de parchet, conducerea actuală a decis reluarea cercetările în dosar, fiind dispusă o nouă expertiză financiar-contabilă și separându-se faptele lui Traian Băsescu de cele ale celorlalți acuzați, întrucât ar beneficia de imunitate.

Prima expertiză din dosar, solicitată de reprezentanții CNM Petromin SA Constanța, a costat statul 320 de milioane lei vechi (10.000 de euro).

Inițial, în dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justiției, în 10 august 2004, iar pentru altele 51 procurorii separând faptele.

Printre inculpații trimiși în judecată pentru comiterea unor fapte penale „în legătură directă cu modul defectuos în care și-au exercitat, cu știință, atribuțiile de serviciu” sunt foștii miniștri ai Transporturilor Traian Băsescu, Paul Teodoru și Aurel Novac, fostul președinte al Fondului Proprietății de Stat, Radu Ovidiu Sîrbu (cu rang de ministru), foștii secretari de stat Călin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu și Viorel Oancea (fost primar al Timișoarei).

Deși pe parcursul procesului s-a pus în discuție eventuala imunitate de care se bucură președintele României, în 5 decembrie 2005 completul de nouă judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la DNA, din motive procedurale.

Astfel, procurorii DNA au separat faptele lui Traian Băsescu – fost ministru al Transporturilor, ales președinte în decembrie 2004 – de ceilalți inculpați, motivându-se că șeful statului beneficiază de imunitate. 

 

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
Mihaela și soțul ei au lucrat 16 ani în Italia, timp în care au trimis 235.000 € părinților soțului. Ce au făcut socrii cu banii
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Câți bani i s-au cerut șpagă lui Gigi Becali pentru a intra la facultate. „Plâng singur în mașină și mă gândesc”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Câți lei costă o șaorma cu pui la Beach, please! NIMENI nu se aștepta la suma asta
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Adriana, o femeie de 25 de ani, mamă a doi copii, a fost ucisă de soțul ei! Care este motivul crimei și ce s-a întâmplat cu bărbatul
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie MISTERELE unei CIVILIZAȚII enigmatice
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Evz.ro
Caz cutremurător. Jucătoare de tenis, ucisă din tată
A1
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Ce mesaj îndurerat a transmis mama Luizei Bănulescu, tânără care s-a stins din viață după operația de cezariană?
RadioImpuls
HOROSCOPUL săptămânii 14-20 iulie 2025. Necazurile se țin lanț pentru o zodie! Mercur Retrograd îi transformă viața într-un adevărat coșmar. Va vărsa lacrimi amare si va avea nevoie de ajutor!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Un studiu a infirmat o veche teorie despre Insula Paștelui