STUDIU. Diferențele dintre bărbați și femei când vine vorba de securitatea informatică. Situația din România

Publicat: 09/03/2015, 15:21
Actualizat: 12/01/2020, 22:41

În Europa, doar 18% dintre femei consideră că pot deveni victime ale infractorilor cibernetici, comparativ cu 27% dintre bărbați, care au recunoscut că sunt conștienți de această amenințare. În plus, conform studiului, femeile sunt mai puțin informate cu privire la amenințările cibernetice decât băbații. De exemplu, 26% dintre bărbați și 39% dintre femei nu cunosc informații cu privire la ransomware, în timp ce 21% dintre bărbați și 34% dintre femei știu puține lucruri despre malware-ul pentru dispozitive mobile.

Rezultatele studiului arată că, la nivel european, utilizatoarele acordă mai puțină importanță amenințărilor cibernetice. În momentul în care își împrumută dispozitivele altor persoane (copii, prieteni, colegi etc.), 32% dintre acestea nu își protejează datele pentru că nu sunt conștiente de riscuri, comparativ cu 28% dintre bărbați. 12% dintre femeile din Europa nu au instalat soluții de securitate pe dispozitivele pe care le utilizează, comparativ cu 9% dintre bărbați.

În același timp, studiul arată că, pe o perioadă de 12 luni, un procent mai mare de femei au fost victime ale atacurilor cu malware (53% versus 42% dintre bărbați), în ciuda faptului că bărbații sunt mai predispuși la pierderi financiare (17% dintre bărbați versus 14% dintre femei). În general, bărbații investesc mai mulți bani pentru achiziționarea programelor care le curăță sau protejează sistemele, în timp ce femeile prefer să apeleze la specialiști IT.

În același timp, există amenințări cibernetice cu care bărbații se confruntă mai des decât femeile. De exemplu, în 2014, atacurile cibernetice care ținteau date financiare au afectat 54% dintre utilizatorii europeni comparativ cu doar 49% dintre femeile din regiune. Acest lucru se poate datora faptului că femeile sunt mult mai preocupate de securizarea tranzacțiilor financiare, comparativ cu alte activități online.

Astfel, 59% dintre bărbați și 64% dintre femei se preocupă de fraudele online care țintesc conturile bancare în timp ce 43% dintre bărbați și 49% dintre femei consideră că sunt vulnerabili atunci când fac plăți online. În plus, femeile au afirmat că sunt mai preocupate de spionajul cibernetic prin intermediul camerelor web (44% dintre femei versus 39% dintre bărbați).

Atacurile informatice în România

Potrivit unor date ale Kaspersky Lab, în 2014 aproape un sfert (24,9%) dintre românii care au intrat pe internet au fost vizați de amenințări web. Pe de altă parte, Bitdefender a identificat, în 2013, aproximativ 2 milioane de atacuri informatice pe IP-uri din România. Numărul acestor atacuri a crescut, potrivit estimărilor companiei (nu sunt finalizate datele), la 3 milioane în 2014.

Anul trecut, cele mai frecvente tipuri de atacuri informatice care i-au vizat pe români au fost virușii bancari, aplicațiile de tip ransomware și virușii pentru sistemul de operare mobil Android, care trimit mesaje la numere cu suprataxă, potrivit lui Bogdan Botezatu, Senior E-Threat Analyst la Bitdefender. „Virușii bancari sunt probabil cele mai răspândite amenințări financiare. Odată ce infectează un calculator, virușii bancari pot modifica tranzacțiile atunci când utilizatorul efectuează plăți din serviciul de e-banking. Pentru utilizator, tranzacția arată normal, dar virusul modifică suma trimisă și contul destinatarului, astfel încât victima va trimite bani unui necunoscut”, a explicat, pentru gândul, Botezatu.

Aplicațiile de tip ransomware criptează informațiile de pe calculator și forțează victima să plătească o sumă de bani ce variază între 300 și 900 de dolari în schimbul cheii de decriptare.

Virușii de Android care trimit mesaje la numerele cu suprataxă încearcă să aboneze posesorul telefonului la diverse servicii precum cele de horoscop în mod automat la prima rulare a aplicației.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
A fost descoperit elixirul ieftin al vieții „fără de moarte”. Ce trebuie să consumi pentru...
Planta-minune care se vinde cu 100 de lei gramul. Dumitru a pus bazele unei plantaţii...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Raisa ar fi fost ucisă pentru o bucată de pâine. Verișorul copilei a avut un...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă...
ALERTĂ de furtuni geomagnetice și AURORE pentru 31 mai și 1 iunie
Schimbare în TOATE MAGAZINELE din România. Acest lucru va deveni INTERZIS prin lege
Vine vreme extremă în România. Meteorologii au dat alarma
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Rebecca, acces de furie în Casa Iubirii! Concurenta nu vreau să vorbească cu Gagea: „Mă...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Un circuit unic în creierul uman are legătură cu indicele de masă corporală
×