20% din cifra de afaceri a companiilor active în România, în „paradisuri fiscale”: „Oamenii de afaceri nu sunt de blamat”

20% din cifra de afaceri a companiilor active în România, în paradisuri fiscale: Oamenii de afaceri nu sunt de blamat
Publicat: 24/10/2016, 13:30
Actualizat: 18/08/2017, 13:17
Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize sunt doar câteva dintre destinațiile preferate de oamenii de afaceri care se înregistrează în țările offshore, unde taxele plătite statului sunt mai mici sau chiar inexistente, scrie Ziarul Financiar.
„Cert este că statul român se vede văduvit de sume importante din taxe și impozite. Oamenii de afaceri nu sunt de blamat, ei încercând să își optimizeze business-urile, respectând legislațía”, se arată în analiză.
Cele mai multe firme de acest tip activau în domenii precum tranzacțiile imobiliare și real estate (clădiri de birouri, mall-uri, etc.), în comerț, activități profesionale, industria prelucrătoare și IT. Din datele Keysfin rezultă că cele mai multe erau multinaționale,firme cu afaceri în construcția de spații comerciale, zone rezidențiale și mai ales lanțuri de retail, de la fashion la cel alimentar.
Statistica Keysfin arată că majoritatea firmelor care au făcut obiectul analizei au legături cu țări cu o legislație fiscală extrem de atractivă, din Europa (83%), cele mai multe având sedii în Cipru, Olanda, Luxemburg și Malta. Restul înregistrau date financiare în legătură cu firme din Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama, Bahamas, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze și alte destinații exotice, extrem de primitoare cu capitalul străin.
„Datele arată că, în ultimii doi ani, piața a ajuns la un grad de maturizare, dovadă fiind creșterea numărului de angajați si a faptului ca cifra de afaceri a segmentului s-a pastrat constanta in perioada analizata. De asemenea, statisticile prezentare de Keysfin in Parlamentul European indica faptul ca numarul de companii a avut o evolutie pozitiva cu un varf in 2014 si o usoara scadere in 2015” , au declarat experții.
Un indicator relevant privind evoluția business-ului cu ramuri în offshore îl reprezintă evoluția numărului angajaților, de la 271.000 în 2010 la 341.000 în 2015. „Angajații firmelor cu acționari persoane juridice offshore au ajuns să reprezinte 9% din forța de muncă legală din România, un procent semnificativ raportat la condițiile mediului de afaceri autohton”, explică analiștii KeysFin.
Potrivit acestora, evoluția numărului angajaților reprezintă cel mai semnificativ indicator privind profitabilitatea afacerilor „fără taxe”, în condițiile în care asocierea cu un offshore oferă posibilitatea firmelor să își optimizeze fluxurile financiare în așa fel încât să plătească cât mai puțin taxe și impozite statului român.
Statistica Keysfin arată că profitabilitatea firmelor este surprinzător de redusă, raportat la cifra de afaceri și la situația pieței.
Concluzia analiștílor este că în absența unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde în România și în alte țări, limitând resursele bugetare ale statelor.
„Fără un cadru strict de reglementare, statul român va continua să asiste pasiv la migrația capitalului din România. Este nevoie, în esență, de măsuri fiscale care să stimuleze investitorii să țină banii în țară, să-i investească în economia românească, iar statul să adune, astfel, mai mulți bani din taxe și impozite”, se mai spune în analiză.
Analiza despre offshore-urile din România a fost prezentată în cadrul primei dezbateri pe tema recuperării banilor scoși în afara Uniunii Europene și taxării marilor averi ascunse în paradisurile fiscale, desfășurată la Parlamentul European pe 13 octombrie.
La dezbaterea din Parlamentul European au participat reprezentanți ai DG JUST, Europol, Interpol, Moneyval, BNR și ai KeysFin, singura companie românească specializată pe informații de afaceri, rapoarte de credit, studii și analize cuprivirela mediul de afaceri din România invitată la workshop.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?