Momentele dramatice ale salvării copilului căzut în puț, povestite de primul pompier ajuns la fața locului: „La final, am izbucnit în lacrimi”

Publicat: 26/04/2017, 21:27

Vasile Gaiță este pompierul care a ajuns primul la locul intervenției și a plecat ultimul, cu ochii în lacrimi, bucuros că Dănuț a fost scos în viață din fântână. El a povestit, pentru MEDIAFAX, că ziua care îi va marca viața a început ca oricare alta, până când un apel la 112 anunța o urgență în satul Balta Sărată.

„Ne-am deplasat la fața locului în primă fază cu o autospecială pentru descarcerare și o autospecială de lucru cu apă și spumă. Am ajuns la locul intervenției în jurul orei 11.00, copilul era în puț, distanța era de aproximativ 16 metri. Când am plecat de la sediu, singurele date pe care le-am avut au fost «copil, în jur de doi ani, căzut într-o fântână. Atât!». Când am ajuns acolo am constatat că nu se poate introduce un om să îl extragem de acolo. Diametrul puțului era foarte mic, între 25 și 30 de centimetri. Copilul se auzea, dar nu îl vedeam. Ulterior am văzut, cu ajutorul camerelor, că era agățat de un cablu”, a povestit, pentru MEDIAFAX, Vasile Gaiță, șeful Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede.

Vasile Gaiță a încercat găsească soluții pentru ca echipa de salvatori pe care o conducea să reușească să salveze copilul, care era în stare de șoc și plângea continuu. A aflat că pe băiețel îl cheamă se numește Dănuț și că are numai un an și opt luni.

„Copilul era într-o stare de șoc, plângea continuu. Să stai în gol, la 16 metri și în diametrul acela, nu e ușor. I-am introdus aer, căldură și o lanternă să aibă lumină, să se liniștească. În momentul în care am ajuns, cu lanterne, proiectoare, ce avem noi în dotare, am reușit să-l ridicăm aproximativ un metru, cu cablul de care era el agățat, după care am sistat totul. Cablul era foarte subțire și exista posibilitatea să se rupă. Când au ajuns colegii de la București au fost folosite niște camere speciale, audio și video, pe care le au în dotare”, a mărturisit pompierul.

Deși spune că i-a fost foarte greu să reziste emoțiilor atunci când auzea cum vaietele copilului, Vasile Gaiță nu s-a pierdut cu firea. O eventuală decizie greșită ar fi putut să-l coste viața pe Dănuț, pentru că la picioarele lui se afla apa adâncă de 10 metri.

„Fântână are undeva la 25 de metri, peste 25, iar el s-a oprit la aproximativ 16 metri. Dacă s-ar fi rupt acel cablu, efectiv nu mai era nicio șansă să-l mai scoatem în viață. Familia era acolo. Încercam să îl strigăm, dar ce să poți să comunici cu un copil de un an și opt luni? Și în stare de șoc. Sunetul ajungea la el cu acel dispozitiv pe care l-am coborât lângă el, camera respectivă care era dotată și cu difuzor și cu microfon. Inițial am folosit o cameră de la Poliție, care filma în interior, apoi au venit colegii de la București. Nu îi vedeam fața, era băgat acolo ca un dop, decât capul se vedea, atât, capul și umerii”, își amintește Vasile Gaiță.

Tot ce s-a putut face înainte de a fi scos a fost să i se asigure copilului aer și căldură, pentru că altfel nu ar fi rezistat mai bine de 10 ore. Vasile Gaiță a crezut de când a început misiunea, până la final, că Dănuț va fi scos în viață, dar când l-a văzut a izbucnit în lacrimi.

„Am încercat să îi asigurăm aer și căldură, un climat propice pentru a supraviețui. Fără aer și căldură, totul se termina mult mai repede, nu rezista atâta timp acolo dacă nu aveam această posibilitate. Când am ajuns acolo am avut emoții, în primul rând, să îl scoatem cât mai în siguranță. Trebuie să îți stăpânești orice emoție. La final, nu mi-am putut stăpâni lacrimile, atunci nu am mai putut. Am izbucnit în lacrimi. Efectiv, atunci nu am mai putut. Toată lumea a izbucnit în lacrimi. Pentru noi a fost o ușurare și o bucurie imensă. De la începutul misiunii, până la final, până în ultima secundă am crezut că o să-l scoatem în viață. Am făcut tot ce mi-a stat în putere să-l scoatem în viață de acolo. Nu am plecat de lângă el, decât două minute, în lateral, luam o gură de apă și mergeam înapoi. De mâncare nu s-a pus problema în acele momente”, a mai povestit pompierul-erou.

Chiar dacă a încheiat misiunea cu aplauze și felicitări, Vasile Gaiță mărturisește că nu va avea liniște până când nu va afla de la medici că Dănuț este în afara oricărui pericol.

„Dacă dă Dumnezeu să fie bine și să revină în sânul familiei, o să merg, cu toți colegii mei, la el și o să ne interesăm să aibă parte și de o educație adecvată”, a mai spus comandantul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede.

Vasile Gaiță a împlinit 29 de ani, nu are copii și urmează să-și întemeieze o familie. Acesta lucrează la ISU Teleorman, din anul 2012, după ce a urmat Facultatea de Pompieri, din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București

După misiunea de la Balta Sărată este considerat erou, stârnind admirația nu doar a familiei copilului, ci și a superiorilor săi.

Prognosticul în cazul copilului căzut într-o fântână în județul Teleorman rămâne rezervat din cauza problemelor pulmonare, acesta fiind în continuare intubat și ventilat mecanic, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

Dănuț, băiețelul de 2 ani, a stat peste 10 ore pe jumătate în apă, într-o fântână, la peste 16 metri adâncime și a fost scos de pompieri marți seara, cu ajutorul unor tije. Copilul mai are acasă o surioară în vârstă de 3 ani, iar mama lui urmează să aducă pe lume încă un copil, fiind însărcinată în aproape nouă luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice