Cum protejează Statele Unite arsenalul nuclear al Israelului

Cum protejează Statele Unite arsenalul nuclear al Israelului
Publicat: 20/06/2018, 01:57
Actualizat: 10/01/2020, 20:26

Ar trebui, probabil, să încep așa: la șase saptamâni după ce președintele Donald J. Trump a scos Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul… Dar am câteva argumente să n-o fac.

Toate publicațiile din Israel, citând un articol semnat de Adam Entous și publicat ieri în The New Yorker, discută astăzi despre faptul că președintele Americii ar fi semnat documentul secret prin care se angajează să nu acopere guvernul de la Ierusalim în legătură cu arsenalul său nuclear. Care, oficial (conform așa-numitei politici a ambiguității nucleare profesate de aproape șase decenii de responsabilii israelini) nici nu există.

Că a semnat și Trump – cum au făcut-o trei președinți înaintea sa, începând cu Bill Clinton – nu e nici măcar o știre. Întrebarea poate fi de ce a făcut-o atât de târziu, ținându-și în șah partenerii strategici. Se poate presupune că demersul de acum coincide cu turneul Riyadh-Cairo-Israel pe care îl întreprind săptămâna aceasta Jared Kushner și Jason Greenblatt cu ciorna planului de pace israeliano-palestinian în mână.

De altfel, Clinton, cel care a avut primul inițiativa unei astfel de „scrisori” (urmat de George W. Bush și Barack Obama) a făcut-o, în urmă cu douăzeci de ani, pentru a-i aduce pe israelieni la masa tratativelor cu palestinenii. A pus atunci pe hârtie ceea ce fusese o înțelegere verbală între președintele Richard Nixon și premierul Golda Meir (doamnei Meir îi aparține celebra formulă „Israelul nu va fi prima țară din Orientul Mijlociu care va fabrica bomba atomică, dar nici a doua”).

La mai puțin de o lună după instalarea lui Donald J. Trump la Casa Albă, relatează New Yorker, ambasadorul israelian la Washington s-a prezentat să își primească documentul de asigurare. Pentru că era în mijlocul scandalului Michael Flynn, (consilierul pe probleme de Securitate Națională bănuit de relații neprincipiale cu Rusia) semnarea scrisorii a fost amânată. Punându-și abia acum semnătură, președintele Statelor Unite se prea poate să dorească să-l convingă pe prim ministrul Benjamin Netanyahu să renunțe la încredințarea profundă că nu e nevoie de nici un stat palestinian în coasta Israelului.

În ce ar consta documentul? Israelul se angajează să nu declare, să nu testeze și să nu amenințe cu armele nucleare, iar Statele Unite ale Americii se angajează să nu exercite presiuni asupra Israelului în privința arsenalului său de aproximativ 300 de ogive nucleare si bombe și să nu insiste ca Ierusalimul să intre în Tratatul de Neproliferare a Armamentului Nuclear (în afara căruia se mai situează Pakistanul și India), câtă vreme Israelul va fi amenințat cu distrugerea de către vecinii săi.

Istoria bombei atomice israeliene e lungă și pasionantă, iar părintele proiectului e fostul președinte Shimon Peres, pe vremea când ocupa funcția de director general în ministerul Apărării. El a semnat, în decembrie 1956, cu francezii, contractual de construire a reactorului nuclear de la Dimona, din mijlocul deșertului Negev, devenit operațional în decembrie 1963. De atunci a început un spectacol internațional al ipocriziei a cărui primadonă a fost Israelul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...