Prima pagină » Diverse » EXCLUSIV. Ministrul în funcție al Educației a câștigat procesul împotriva propriului minister! Ce despăgubiri a obținut Cristina Monica Anisie + prima reacție: ”Am apreciat măsura ca fiind una nelegală!”

EXCLUSIV. Ministrul în funcție al Educației a câștigat procesul împotriva propriului minister! Ce despăgubiri a obținut Cristina Monica Anisie + prima reacție: ”Am apreciat măsura ca fiind una nelegală!”

EXCLUSIV. Ministrul în funcție al Educației a câștigat procesul împotriva propriului minister! Ce despăgubiri a obținut Cristina Monica Anisie + prima reacție: ”Am apreciat măsura ca fiind una nelegală!”
Monica Anisie, apel către profesori

Ministrul Educației și Cercetării, Cristina Monica Anisie, a chemat în judecată propriul minister, obiectul procesului constituindu-l un litigiu privind funcționarii publici. GÂNDUL.RO aflat în exclusivitate că, după aproape trei ani de înfățișări, instanța i-a dat câștig de cauză actualului demnitar și a stabilit ca acesta să primească despăgubiri din partea instituției!

Procesul pe care Cristina Monica Anisie l-a câștigat irevocabil cu propriul minister a fost deschis în 2017. Pe atunci, ea era director în cadrul Direcției Inspecție Școlară și a dat în judecată Ministerul, cerând să fie anulat ordinul emis de predecesorul ei, Liviu Marian Pop, care o demiterea din funcție.

”Un ordin lovit de nulitate absolută”

Practic, prin Ordinul nr. 4961 emis de ministrul de la acea vreme, Cristinei Monica Anisie i se comunica încetarea raportului de serviciu. Actualul ministru al Educației n-a acceptat ”despărțirea” și s-a plâns, în instanță, că respectivul ordin era lovit de nulitate absolută și, totodată, nu a respectat rigorile legii. Anterior, prin Declarația nr.381/15.09.2017, Anisie își exprimase acordul cu privire la repartizarea sa din funcția de Director la Direcția de Monitorizare și Inspecție Școlară în funcția de Director la Direcția de Inspecție Școlară și Evaluare, numai că acest lucru n-a mai avut loc și ea a primit ordinul de eliberare din funcție.

Susținându-și punctul de vedere în fața judecătorilor, actualul ministru al Educației și Cercetării a declarat că Ministerul nu a comunicat lista reală a funcțiilor vacante de conducere pe care le-ar fi putut alege, așa cum prevede legea. Mai mult, avocații ei au arătat că instituția nu a pus la dispoziția sa nicio funcție de conducere, deși existau cel puțin 3 posturi libere în funcții de conducere în perioada de preaviz. Anisie a mai precizat că, ulterior reorganizării Ministerului – Direcția de Monitorizare și Inspecție Școlară devenind Direcția de inspecție Școlară și Evaluare – exista un post vacant de director ce presupunea aceleași atribuții cu cele pe care le avea în fișa postului specific Directorului al Direcției de Monitorizare și Inspecție Școlară.

Ministerul a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată

În ceea ce privește Ministerul Educației și Cercetării, demersul Cristinei Monica Anisie a fost considerat unul neîntemeiat, motiv pentru care a fost solicitată respingerea cererii de chemare în judecată. Actul administrativ contestat era ”deasupra oricăror îndoieli”, au considerat reprezentanții ministerului, iar cazul prezentat nu era ”bine justificat”.

Totuși, Anisie și-a justificat demersul și prin aceea că situația de fapt și de drept arăta că – în realitate – nu exista niciun motiv de eliberare din funcție. Și aceasta pentru că, urmare a reorganizării ministerului, nu s-au modificat atribuțiile funcției anterioare deținute, ci s-au menținut, schimbându-se doar denumirea direcției – Direcția de Monitorizare și Inspecție Școlară devenind Direcția Inspecție Școlară și Evaluare, fără a se modifica în vreun fel atribuțiile. Ministerul, însă, a numit alte persoane în funcțiile respective, persoane care nu ar fi avut aceeași competență si experiență profesională, iar în cazul său s-a ajuns să i se pună la dispoziție ”doar ceea ce a mai rămas”, respectiv funcții de execuție. Conform legislației în vigoare, Cristina Monica Anisie ar fi avut drept de preemțiune fată de funcția de director în Direcției Inspecție Școlară si Evaluare.

Tribunalul a anulat ordinul prin care Anisie era demisă

Pe data de 5 noiembrie 2018, analizând întregul material probatoriu, instanța a decis – într-o primă fază – ca ordinul prin care Anisie era demisă să fie anulat. Totodată, s-a dispus repunerea părților în situația anterioară și a obligat Ministerul Educației și Cercetării să emită un ordin de numire în funcția de director al Direcției Inspecție Școlară și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Mai mult, ministerul era obligat să plătească Cristinei Monica Anisie o despăgubire egală cu diferența dintre drepturile salariale indexate, majorate și recalculate și cu celelalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat. În plus, și drepturile salariale încasate pentru funcția efectiv deținută, începând cu data emiterii Ordinului nr. 4961 din 22.09.2017 și până la reintegrarea reclamantei pe funcția deținută anterior.

În 11 noiembrie 2019, înainte ca procesul să se încheie definitiv, Anisie a devenit ministru al Educației și Cercetării, în astfel de condiții nefiind reîncadrată, conform sentinței, la locul de muncă deținut anterior.

”Tip soluție: Admite în parte cererea. Soluția pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune anularea Ordinului nr.4961 din 22.09.2017 emis de Ministrul Educației Naționale. Dispune repunerea părților în situația anterioară. Obligă pârâtul (n.red. – Ministerul Educației și Cercetării) la emiterea ordinului de numire a reclamantei (n.red. – Monica Cristina Anisie) în funcția de director al Direcției Inspecție Școlară și Evaluare din cadrul Ministerului Educației Naționale. Obligă pârâtul la plată către reclamantă a unei despăgubiri egale cu diferența dintre drepturile salariale indexate, majorate și recalculate și cu celelalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat și drepturile salariale încasate pentru funcția efectiv deținută, începând cu data emiterii Ordinului nr.4961 din 22.09.2017 și până la reintegrarea reclamantei pe funcția deținută anterior. Ia act că reclamanta va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”.

Obligă pârâtul la plată către reclamantă a unei despăgubiri egale cu diferența dintre drepturile salariale indexate, majorate și recalculate și cu celelalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat”

(fragment din decizia instanței)

Sentință definitivă: Anisie trebuie să fie despăgubită de Minister

La sfârșitul anului trecut, mai exact pe 12 decembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București au reanalizat în recurs întregul dosar și i-au dat câștig de cauză definitiv și irevocabil actualului Ministru al Educației, instituția fiind obligată să îi plătească inclusiv despăgubiri: ”Tip soluție: cu casare. Soluția pe scurt: Admite recursul. Casează în parte sentința recurată și în rejudecare. Obligă pârâtul (n.red. – Ministerul Educației și Cercetării) la plata către reclamantă (n.red. – Monica Cristina Anisie) a unei despăgubiri egale cu diferența dintre drepturile salariale indexate, majorate și recalculate și celelalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat și drepturile salariale încasate pentru funcția efectiv deținută, începând cu data emiterii Ordinului nr. 4961 din 22.09.2017 și până la emiterea ordinului de numire a reclamantei în funcția de director al Direcției de Inspecție Școlară din cadrul Ministerului Educației Naționale. Menține în rest sentința recurată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 12.12.2019”.

DECIZIE. Actualul ministru a obținut câștig de cauză, definitiv și irevocabil, prin hotărârea pronunțată de judecătorii Curții de Apel București

Prima reacție a demnitarului: ”Am delegat calitatea de reprezentant legal al ministerului!”

Contactată de GÂNDUL.RO, Cristina Anisie ne-a declarat în exclusivitate că ”În anul 2017 am fost eliberată din funcția publică pe care o ocupam la acel moment în cadrul Ministerului Educației Naționale. Am apreciat această măsură ca fiind una nelegală și pe cale de consecință am acționat în judecată Ministerul Educației Naționale, solicitând anularea Ordinului nr. 4961/22.09.2017”.

În plus, actualul ministru a mai precizat și că”La data de 05.11.2018 Tribunalul București a admis cererea de chemare în judecată și a dispus anularea Ordinului de ministru prin care am fost eliberată din funcție. Ulterior, la data de 12.12.2019,  Curtea de Apel București a respins recursul formulat de Minister, a menținut soluția instanței de fond privind anularea ordinului prin care am fost eliberată din funcție și a dispus obligarea acestuia la  plata unei ,,despăgubiri egale cu diferenţa dintre drepturile salariale indexate, majorate şi recalculate şi cu celelelate drepturi de care aceasta ar fi beneficat şi drepturile salariale încasate pentru funcţia efectiv deţinută, începând cu data emiterii Ordinului nr. 4961 din 22.09.2017 şi până la emiterea ordinului de numire a reclamantei în funcţia de director al Direcţiei Inspecţie Şcolară şi Evaluare din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale”.

”Vă precizez că am delegat calitatea de reprezentant legal al ministerului, pentru actele de reprezentare în fața instanțelor judecătorești, secretarului general din cadrul ministerului. Până la acest moment nu a fost comunicată decizia Curții de Apel, prin urmare nu vă pot da mai multe date și informații”, ne-a mai declarat Cristina Monica Anisie.

Mediafax
Se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului vine cu explicații
Digi24
Decizia radicală luată de CEO-ul căsătorit al Astronomer după ce a fost filmat îmbrățișându-se cu șefa de la HR
Cancan.ro
O martoră la prăbușirea lui Felix Baumgartner rupe tăcerea! Cum l-a văzut în aer și ce s-a întâmplat în doar câteva secunde
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Lista tuturor măsurilor de austeritate din pachetele 1, 2 și 3. Ce cuprinde reforma administrativă
Mediafax
Ce a pățit CEO-ul american Andy Byron după concertul Coldplay, unde a fost surprins cu amanta
Click
Îl ai prin casă? Acest obiect din vremea lui Ceaușescu poate valora o mică avere
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Ce poate obține Rusia pe front în cele 50 de zile oferite de Trump. „Din 3 ruși care ne atacă, doi mor, iar ultimul ajunge la tranșee”
Cancan.ro
Presa austriacă, nemiloasă cu Felix Baumgartner după moartea sa! Ce au publicat despre regretatul iubit al Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Pe vremuri făcea furori la tv, dar acum a intrat într-un con de umbră. Mulți nu-și dau seama cine e și ce s-a ales de ea
observatornews.ro
Un român din Baia Mare, moştenitorul unei case de 400.000 de euro a unei britanice pe care nu a cunoscut-o
StirileKanalD
Nu scăpăm de valul de căldură! ANM: Cod galben de caniculă în mai multe județe
KanalD
S-a aflat cine este tânărul care a murit pe loc după ce s-a prăbușit cu planorul în Olt! A fost șef de promoție și visa să-și întemeieze o familie
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Am testat în România cel mai așteptat SUV VW. Vei uita de Touareg - VIDEO
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Mesajul puternic transmis de Elena Udrea. Semnul făcut la ieșirea din închisoare
Evz.ro
Rețete de înghețată preparate în casă. Mai gustoasă și mai sănătoasă decât în comerț
A1
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Care este cauza reală pentru care parapanta lui Felix Baumgartner s-ar fi prăbușit și ce a fost montat pe ea: „S-a întâmplat ceva neașteptat.”
RadioImpuls
Chris Martin, în stare de șoc: „Nu știu de ce se tot întâmplă asta”. O nouă aventură a fost demascată în fața a mii de fani. Cei doi artiști, surprinși pe ecranul gigant într-o ipostază tandră. Publicul a amuțit când a văzut despre cine este vorba
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Studiu: ce anume scade satisfacția vieții la adulții cu ADHD?