GÂNDUL LIVE. Doctorul Virgil Musta, după ce Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a primit medicamentul Remdesivir: Când se declanșează o cascadă de mecanisme, este foarte greu să o oprești / Este o speranță și o șansă pentru noi

Publicat: 30/04/2020, 12:49
Actualizat: 30/04/2020, 17:59

Nouă pacienți de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara vor fi tratați cu medicamentul aniviral Remdesivir, după de unitatea a fost inclusă într-un program compasional. Doctroul Virgul Musta, medic primar și șef de secție în cadrul Clinicii de Boli Infecțioase II a spitalului, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, cum este administrat tratamentului și care sunt așteptările.

La Spitalul Victor Babes din Timișoara, unde au fost vindecați cei mai mulți infectați cu noul coronavirus, se va folosi un nou medicament. Este vorba de Remdesivir, un antiviral care a tratat cele mai grave cazuri ale infecției în SUA. „Este o speranță pentru noi și o șansă că am reușit să intrăm în acest program compasional de a primi acest medicament Remdesivir”, a spus Dr. Virgil Musta, la Gândul Live.

„Este un medicament care în Statele Unite a dat rezultate foarte bune și este promițător. Este studiat în mai multe țări din Europa. Nu avem încă discuții finale și analize finale, dar studiile de până în momentul de față au rezultate foarte bune. Am primit acest medicament pentru nouă pacienți, pentru care îl vom administra în terapie intensivă”, a detaliat medicul.

Potrivit doctorului Vigil Musta, Remdesivir este un antiviral care împiedică multiplicarea virusului, permițând astfel să nu mai acționeze asupra organismului.

„Acest virus la anumite persoane produce niște modificări patogenice. În primul rând, organismul reacționează și se produce o inflamație. Dacă această inflamație e prea exagerată, dacă organismul reacționează prea intens, există probleme și apare insuficiență respiratorie prin niște modificări la nivelul plămânilor. În același timp, această inflamație poate produce o coagulare în interiorul vaselor mici din mai multe organe – plămîni, inimă, creier, ficat și așa mai departe. Se pare că, într-adevăr, această complicație până nu demult nu a fost observată, ceea e azi, noi, cunoscând-o, instituim terapie precoce pentru împiedicarea apariției acestei complicații. De fapt când se declanșează o cascadă de mecanisme, este foarte greu să o oprești, de aceea este important ca din timp să avem timp să putem acționa. Dacă virusul nu se mai multiplică, nu se vor mai declanșa aceste mecanisme pe care noi ne chinuim să le oprim, să le tratăm”, a detaliat Virgul Musta.

Protocolul de terpapie prevede să fie administrat timp de 10 zile, dacă nu are efecte adverse care impun oprirea terapiei. „Poate da afectări la nivelul ficatului, la nivelul rinichiului, motiv pentru care in perioada administrării tratamenntului, suntem obligați să facem o serie e investigații să vedem daca afectează aceste organe sau nu. E un protocol scris, de la firma care ni l-a dat, despre cum să-l administrăm”, a conchis medicul din Timișoara.

Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, recomandat prin Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 , „Remdesivir poate fi cel mai bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. Experimente pe animale au arătat că, în comparație cu grupul de control, remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la șoareci infectați cu (MERS)-CoV, îmbunătățește deteriorarea țesutului pulmonar și are efect mai bun decât cel al grupului tratat cu lopinavir/ritonavir combinat cu interferon-β. Medicamentul a finalizat faza III clinică pentru tratamentul infecției cu virusul Ebola și există date relativ complete de farmacocinetică și siguranță pentru corpul uman. Cu toate acestea, eficacitatea și siguranța remdesivir la pacienții cu 2019- nCoV trebuie să fie confirmată în continuare de cercetarea clinică. În plus, remdesivir reduce eliminarea virusului la 2 zile de administrare”.

Testele clinice din SUA relevă că medicamentul Remdesivir accelerează recuperarea în cazul pacienţilor care au forme avansate de Covid-19. „Pacienţii spitalizaţi cu forme avansate de Covid-19 şi simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât pacienţii în situaţii similare supuşi unei proceduri placebo, conform analizării preliminare asupra datelor obţinute printr-un studiu clinic aleatoriu efectuat pe 1.063 de pacienţi, iniţiat pe 21 februarie”, anunţă Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii