RĂSPUNSURI. Când va fi gata vaccinul românesc împotriva COVID-19? Medic de la Cantacuzino: „O cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit”

RĂSPUNSURI. Când va fi gata vaccinul românesc împotriva COVID-19? Medic de la Cantacuzino: „O cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit”
Analiza este făcută pe baza a 11.790 de fișe de supraveghere ale cazurilor confirmate cu COVID-19
Publicat: 28/05/2020, 12:43
Actualizat: 06/04/2021, 22:28

România va aloca suma de  3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirus, însă aceasta va crește, dacă cercetările inițiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen și Institutul Cantacuzino dă rezultate.

Profesor doctor Mircea Ioan Popa spune că perioada de testare este de 18 luni, iar în acest moment este foarte greu de spus când va ajunge vaccinul pe piață.

Mircea Ioan Popa, reprezentant al Institutului Cantacuzino, a spus joi dimineață că Centrul OncoGen din Timișoara este cel care conduce proiectul, ajutorul oferit fiind de testare pe animale de laborator. „Verificăm dacă produsul lor duce la răspuns imunologic”, a subliniat el, potrivit Digi 24.

Vaccinul românesc împotriva COVID-19

„Produsul realizat de colegii din Timișoara este aproape gata pentru a fi pus la dispoziție pentru începerea acestui proiect, e un proiect de cercetare și întotdeauna o cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit, dar pot apărea lucruri pe care nu le poți gândi de la început”, a răspuns medicul, întrebat, când ar putea ajunge să fie folosit acest vaccin, cercetătorul a răspuns:

El a subliniat că urmează semnarea contractului și „foarte rapid” va începe derularea proiectului: „Avem la dispoziție maxim 18 luni și speranța noastră este ca, într-un număr de luni, să putem să vă anunțăm că avem ceva nou de spus față de momentul de astăzi”.

Mircea Ioan Popa a subliniat că, în cazul în care vaccinul se dovedește a fi imunogen, adică a dat rezultate în testele pe animale, vor exista și studiile clinice pe oameni.

El a amintit că modul de administrare al vaccinului românesc nu va fi intravenos, ci intranazal: „Ceva mai ușor de tolerat, inclusiv de cei care nu sunt foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi de foarte bună calitate și că populația României îl va primi așa cum ne dorim”.

Cercetătorul a refuzat să vorbească despre investiția de 3,5 milioane de lei primită de la statul român, în condițiile în care în alte țări se discută despre miliarde de euro în cercetare.

„Nu vom discuta despre banii utilizați de alte țări, dar suma de bani necesară pentru a duce la capăt un produs e mai mare de 3,5 milioane, dar Ministerul Educației nu a țintit tot ce ar trebui să fie țintit, este un produs de cercetare, ca atare vor fi necesare fonduri suplimentare”, a spus el.

Institutul Cantacuzino se implică în dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19

Centrul OncoGen din Timișoara a anunțat pe pagina sa de Facebook că a semnat un acord cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” privind dezvoltarea unui eventual vaccin împotriva COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Totodată, centrul a mai adăugat că, împreună cu Institutul Cantacuzino, a câștigat concursul organizat de Ministerul Educației pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin. Astfel, cele două instituții vor primi 3,5 milioane de lei ca finanțare pentru cercetarea necesară pentru a crea vaccinul împotriva noului tip de coronavirus.

Vaccinul împotriva COVID-19, subiectul unei anchete

Spitalul Județean din Timișoara a anunțat recent o anchetă, după ce șeful Centrului OncoGen, Virgil Păunescu, a anunțat că și-a administrat un vaccin împotriva COVID-19, susținând că nu are încredere în testele efectuate pe animale.

Mi-am administrat vaccinul pe care am anunțat că l-am pus la punct încă din luna februarie. Între timp am primit substanțele, proteinele care compun acest vaccin, și pentru că vrem să colaborăm, și vom colabora cu Institutul Cantacuzino ne-am gândit să îl facem cât mai simplu posibil. Se administrează sub formă de aerosol sau de picături. Eu mi-am administrat picături intranazale într-o soluție de vitamina A”, spunea cercetătorul la acea vreme.

În luna februarie, Virgin Păunescu anunțase că OncoGen este pe cale să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19, folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată folosită în oncologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?