ANCHETĂ. Liderul unui partid politic din Republica Moldova susține că un parlamentar a fost „răpit” și „forțat să demisioneze”. Poliția din România a făcut declarații

ANCHETĂ. Liderul unui partid politic din Republica Moldova susține că un parlamentar a fost „răpit” și „forțat să demisioneze”. Poliția din România a făcut declarații
Ștefan Gătcan. FOTO: Moldova24
Publicat: 08/07/2020, 10:09

În Moldova a fost declanșată o anchetă penală pe fondul susținerii că un parlamentar a fost „răpit” și „forțat să demisioneze” din partidul socialiștilor de guvernământ.

Liderul pro-Moldova, Andrian Candu, a scris joi o scrisoare în care susține că colegul său Ștefan Gătcan a fost „răpit, intimidat și forțat să demisioneze ca membru al parlamentului” și a fost „scos din țară” de cei apropiați președintelui Igor Dodon pentru a-l împiedica să vorbească despre „tratamentul inuman” pe care l-a experimentat, potrivit Euronews.

Acest lucru, a afirmat Candu, a rezultat ca urmare a anunțului lui Gatcan, la începutul săptămânii, cu privire la decizia sa de a părăsi socialiștii pentru Pro-Moldova.

În mod similar, Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru, a spus că Gatcan a fost înlăturat din țară „pentru ca nici mass-media, nici organele de aplicare a legii să nu aibă acces la el”.

Dragi Prieteni, Stimați concetățeni și alegători ai circumscripției electorale nr. 38 Hîncești!Sunt medic de profesie…

Publicată de Ștefan Gațcan pe Luni, 29 iunie 2020

Anchetă deschisă, bazată pe  plângerea lui Gatcan

Procuratura generală a declarat luni că a lansat o anchetă bazată pe o plângere din partea lui Gatcan și a partidului Pro-Moldova.

Anunțându-și defecțiunea într-o postare pe Facebook, marți 30 iunie trecută, Gatcan, medic de profesie, și-a detaliat frustrarea cu privire la „lipsa totală de progres și măsuri eficiente” din sistemul medical pe fondul pandemiei coronavirusului.

El a spus că Pro-Moldova a „luptat pentru interesele cetățenilor și ale țării” și că a simțit „ultimele acțiuni și inițiative, în special în domeniul social”, l-au reprezentat „pe deplin”.

Această plecare din partidul pro-rus este prima defecțiune din care rapoartele locale spun că ar putea slăbi în mod semnificativ guvernul lui Dodon dacă ceilalți își urmează cursul – îngrijorându-se că socialiștii ar putea pierde o moțiune potențială de încredere.

În aceeași zi a anunțului lui Gatcan, parlamentarul socialist Corneliu Furculiță a postat propria declarație pe Facebook, spunând că a vorbit la parchet despre presupusa corupție din partea apărătorului.

A doua zi – când se presupunea că a fost răpit Gatcan – Furculița a postat o actualizare suplimentară care părea să arate o altă scrisoare de demisie semnată de la obstetrician-ginecolog.

El a spus în titlul că Gatcan a promis că va rămâne o parte a partidului socialist, dar că va renunța la rolul său pentru a se dedica unei cariere în medicină.

Până joi, Furculița a postat un videoclip despre care a spus că a primit de la Gatcan însuși, arătând medicului care stă în față un fundal ușor, asigurându-se că este bine.

„Ne informează în mod repetat că este bine, și-a dat demisia în mod voluntar din funcția de deputat, dar are nevoie de o perioadă scurtă de odihnă”, a scris Furculița în titlu.

Până acum, reporterii locali au reușit să urmărească videoclipul pe un canal de pe Telegram, controlat de un alt deputat socialist.

Ulterior a fost distribuit pe propriul cont de Facebook al lui Gatcan.

Procuratura generală a declarat luni că investighează circumstanțele plângerii

„Ieri, Parchetul General a primit plângerea adjunctului Ștefan Gațcan cu privire la presupusele presiuni și intimidare din partea anumitor persoane pentru a-l determina să demisioneze”, se arată într-o declarație pe site-ul său.

„Pe baza plângerii deputatului, dar și pe abordarea Partidului Pro Moldova, Parchetul General a lansat astăzi un proces penal în care trebuie stabilite toate circumstanțele cazului.”

Guvernul Moldovei și forțele de poliție naționale nu au răspuns la cererea Euronews de a comenta acest subiect.

Într-un e-mail suplimentar către Euronews, Candu a spus că videoclipul a ridicat „multe semne de întrebare”, întrucât a considerat că Gatcan arăta „speriat, îngrozit, împins spre perete, acoperit cu o mască și citind un text”.

El a adăugat că a crezut că Gatcan are loc în prezent în România și a solicitat autorităților locale să ajute.

Euronews a adresat poliției române pentru comentarii în această privință.

Poliția din România spune că deputatul moldovean Ștefan Gațcan se află la Iași. Potrivit Ziarului de Gardă, tot poliția română spune că Gațcan neagă că ar fi fost sechestrat în județul Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata