GÂNDUL LIVE. Câte paturi de terapie intensivă are România? Dorel Săndesc:. „Numărul real, funcțional, este mult mai mic decât statistica oficială”

Publicat: 21/07/2020, 14:17
Actualizat: 21/07/2020, 19:09

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat, la Gândul Live, că numărul de paturi funcționale de terapie intensivă este mai mic cu peste o mie față de cel care se regăsește în statistica oficială, iar numărul celor dedicate pacienților infectați cu COVID-19 ajunge la câteva sute și este în dinamică, în funcție de creșterea solicitărilor.

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a fost invitat să clarifice, la Gândul Live, situația paturilor de terapie intensivă, în contextul declarațiilor discordante recente ale oficialilor privind disponibilitatea acestora. Secretarul se stat din MAI și șef al DSU, Raed Arafat, și ministrul de Interne, Marcel Vela, au dat răspunsuri diferite privind numărul de paturi ATI, iar premierul a adus clarificări, luni seara.

„În mod evident, fiecare se referea la un anume aspect, diferit. Este o situație cu numărul total de paturi de ATI la nivel național și o alta, desigur, diferită, în ceea ce privește numărul de paturi ATI pentru pacienții COVID. Statisticile sunt de multe ori discordante, într-adevăr, privitor la acest aspect”, a afirmat Dorel Săndesc, în intervenția la Gândul Live.

Dorel Săndesc: Conform statisticii oficiale, am sta foarte bine

Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și președinte al Comisiei de anestezie și terapie intensivă din cadrul Ministeului Sănătății a detaliat, la Gândul Live, procedura prin care a fost detarminat numărul de paturi de ATI la nivel național, comparativ cu statistica oficială.

„În ceea ce privește numărul de paturi ATI, statisticile oficale arată că în România ar exista peste 4.000 de paturi ATI. Aceasta este statistica Institutului Național de Statistică. Această statistică însă nu relevă realitatea paturilor funcționale de ATI. De aceea noi, Societatea Română de ATI și Comisia ATI a Ministerului Sănătății, am efectuat câteva audituri în serie, ca să știm exact situația paturilor funcționale, paturi funcționale, în secții care au personal, medici, au linie de gardă sau capacitatea de a avea linie de gardă. Și am constatat că, de fapt, numărul de paturi real, funcțional, este mult mai mic decât statistica oficială, conform căreia am sta foarte bine, ca număr de paturi ATI raportat la suta de mii de locuitori”, a explicat Dorel Săndesc.

„Astfel am avut și noi două cifre diferite. Inițial oamenii au raportat un număr de paturi, apoi, analizând mai atent, în rețeaua pe care noi am organizat-o foarte bine – noi avem o rețea a secțiilor ATI cu coordonatori regionali, universitari, profesori din marile centre universitare – am obținut cât de cât un număr real, pentru că de multe ori oamenii raportează automat fără să facă o analiză de precizie a situației”, a precizat Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Aproximativ 1.400 de paturi aveau ventilatoare la începutul crizei

„Astfel că inițial, noi am găsit, să spunem, 3.500 aproximativ de paturi ATI funcționale, din cele peste 4.000 raportate de INS, dar, făcând o analiză detaliată, acum putem spune că sunt 2.820 de paturi ATI în România, din care aproximativ jumătate, 1.400 și ceva, aveau ventilatore la începutul crizei. Dintre acestea, un număr din ele au fost alocate pentru pacienții COVID. Acest număr, însă, e un număr dinamic. Inițial, în plină criză, fiecare spital și-a identificat zone COVID, inclusiv zone critic COVID și non-critic. În condițiile scăderii incidenței, a numărului de cazuri, o parte din aceste zone s-au închis, revenit la profilul lor inițial. Fără îndoială că el va crește acum, în fața acestor solicitări”, a explicat Dorel Săndesc, dând exemplul unei clinici de ortopedie.

„Sunt câteva sute de paturi, ca să răspund simplu, care sunt alocate zonelor COVID, număr care acum crește, în zilele din urmă”, a precizat Dorel Săndesc. Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a dat exemplu cazuri Timișoarei, unde s-a instalat unul din containerele de terapie intensivă, finanțat în mare parte dintr-o campanie umanitară derulată de asociație, care are 12 paturi de terapie intensivă, e ca o secție nouă de terapie intensivă, alocată Spitalului de Boli Infecțioase.În plus, tot la Timișoara se va activa zilele acestea spitalul de campanie instalat de Ministerul Apărării Naționale pe stadionul CFR., care are un număr mare de paturi și un număr de paturi ATI.

„Deci este o dinamică în care, desigur, ne adaptăm la necesitățile de îngrijire a pacienților COVID, fără a putea însă – și aici e particularitatea zonei ATI – să oferim oricâte locuri. Pentru că secțiile ATI sunt în marea majoritate a timpului cu marea majoritate a paturilor ocupate de alte cazuri grave, care, din păcate, nu au luat pauză pe perioada epidemiei. Și nici nu vor lua. Astfel că traumatismele, accidentele, accidentele vasculare cerebrale, cazurile cardiologice grave, intoxicațiile arsurile și ala mai departe au continuat să vină ca de obicei și ele ocupă majoritatea paturilor de ATI tot timpul”, a explicat vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Aceasta este caracteristica și asta a dat dramatismul epidemiei de COVID în toate țările, nu ai putut, la comandă, să dai un ordin să se amâne intervențiile programate. Da, asta a dus la reducerea numărului de cazuri din alte secții, dar numărul de cazuri critice nu a scăzut semnificativ”, a conchis Dorel Săndesc.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 994 de cazuri noi de infecție cu coronavirus din 8.510 teste efectuate, un nou număr-record. Până marți, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul