Sistemul din București începe să cedeze: Pacienții COVID, cărați la grămadă către spitalele din Capitală!

Sistemul din București începe să cedeze: Pacienții COVID, cărați la grămadă către spitalele din Capitală!
Un pacient infectat cu SARS-CoV-2, internat într-un spital din Sibiu, s-a sinucis (FOTO-Arhivă: Eduard Vînătoru/Mediafax Foto)
Publicat: 13/10/2020, 14:28
Actualizat: 13/10/2020, 14:29

Sistemul medical din București începe să nu mai facă față în contextul în care Capitala a ajuns la un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de aproximativ 3. Pe de o parte, medicii susțin că nu mai sunt locuri în secțiile ATI din anumite spitale bucureștene, iar pe de altă parte serviciile de ambulanță sunt suprasolicitate din cauza numărului tot mai mare de cazuri COVID-19.

Situația este dramatică la nivelul serviciilor de ambulanță unde pacienții COVID-19 sunt transportați la grămadă către spitale, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu SARS-CoV-2.

Un pacient aflat într-o astfel de situație a povestit pentru Libertatea prin ce a trecut până a ajuns la spital. Acesta a fost transportat alături de alte 7 persoane, în condițiile în care se știe faptul că încărcătura virală afectează gradul de gravitate al bolii, dar și faptul că anumite teste pot avea rezultate fals-pozitive. Situația povestită de pacient a fost confirmată și de directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu.

Serviciile de ambulanță, la un pas de colaps: Câte șapte-opt pacienți transportați la grămadă

O persoană care este suspectă de coronavirus este supusăunui test special iar, dacă rezultatul este unul pozitiv, este transportată la un spital unde este evalutată iar medicul decide dacă trebuie să fie internată sau se poate recupera în autoziolare la domiciliu.

Însă în ultima vreme, numărul de cazuri zilnice de COVID-19 din București se mențione la o medie de 500, astfel ne putem da seama de ce serviciile de ambulanță au ajuns să fie suprasolicitate.

Astfel că, pentru optimizarea timpului, personalul de pe o mabulanță ajunge să transporte chiar și câte 7 persoane, nemaiavând timp să îl transporte pe fiecare pacient în parte către o unitate spitalicească.

Managerul Serviciului de Ambulnață București, Alis Grasu, a confirmat pentru Libertatea faptul că pacienții sunt transportați și câte 7-8 la spitale pentru efectuarea de investigații medicale.

„Da, pentru că toţi sunt pozitivi. Absolut toţi sunt pozitivi. Nu sunt alţii de alt fel. Şi ca să putem face faţă unui număr atât de mare de pacienţi, da, într-adevăr şi noi, şi SMURD-ul folosim şi maşinile cu mai mulţi pacienţi”, a confirmat Alis Grasu.

De asemenea, aceasta a fost întrebată de reporterii Libertatea și de situația în care pacienții ar putea avea de fapt rezultat fals-pozitive la teste.

„Dar nu pot fi fals-pozitivi. Pentru că noi nu putem pleca de la premisa asta. Dacă am pleca de la premisa că sunt fals-pozitivi, nu i-am mai duce la evaluare”, a explicat aceasta.

„Nu avem cum să oferim echipaje dedicate”

„Oricum sunt foarte multe cazuri în Bucureşti. Şi se fac eforturi foarte mari ca să putem face aceste transporturi şi să ajutăm toţi pacienţii, ca să transportăm pacienţii pozitivi asimptomatici sau cu semne minore, la spital, pentru evaluare. Ei nu pot pleca cu mijloace proprii la spital, că riscurile ar fi mult mai mari. În afară de ambulanţă şi de SMURD, nu există altceva care să îi transporte. Echipajele poartă echipamente de protecţie şi luăm toate măsurile să nu infectăm alte persoane. (…) Luăm măsuri foarte severe şi foarte riguroase de dezinfecţie a ambulanţei ulterior. Pentru că aceste ambulanţe nu sunt dedicate pacienţilor COVID. Ele, la un moment dat, transportă pacienţii diagnosticaţi cu COVID, după care nebulizează, dezinfectează ambulanţa, iar ambulanţierii îşi schimbă ţinutele, se dezinfectează şi ei, şi merg şi la cazuri obişnuite. Nu avem cum să oferim echipaje dedicate”, a mai explicat Alis Grasu.

„Orice serviciu de ambulanţă, că e public sau privat, ar fi binevenit”

„Ambulanţele private nu au dorit, pentru că ele nu au echipamente de protecţie. Ne-am confruntat cu situaţii la dialize, pentru care ambulanţele private aveau contracte – o parte din ele nu au mai fost făcute de ambulanţele private, când s-a pus problema de pacientul dializat pozitiv. Şi în unele situaţii s-a apelat la noi. Orice serviciu de ambulanţă, că e public sau privat, ar fi binevenit din punctul meu de vedere. Noi nu suntem reticenţi la a-i implica şi pe ei, pentru pacientul care nu necesită asistenţă medicală de urgenţă, ci trebuie doar transportat şi a se stabili dacă necesită internare sau nu”, a mai adăugat aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Un agent de securitate al lui Drake a fost împușcat la locuința rapperului. Ce se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Un celebru artist român s-a sinucis din dragoste. N-a putut trece peste despărțire
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Cristina Spătar a suferit într-un grav accident în timp ce mergea spre casă: ”Au venit...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. De ce sunt roșiile roșii?