Facebook a lansat și în România programul de verificare a știrilor. Care este rolul jurnaliștilor în acest proiect

Facebook a lansat și în România programul de verificare a știrilor. Care este rolul jurnaliștilor în acest proiect
Facebook a lansat și în România programul de verificare a știrilor (FOTO: Pixabay.com)
Publicat: 17/11/2020, 20:21

Facebook a anunțat, marți, că lansează și în România, în premieră, un program de verificare a știrilor, în parteneriat cu agenția franceză de știri AFP, care este examinator de informaţii certificat prin Reţeaua Internaţională de Verificare a Faptelor. Decizia vine în încercarea de a limita răspândirea știrilor false (fake news) pe platformele de socializare.

Lansarea programului de verificare independentă a informaţiei AFP survine la două luni din momentul în care am iniţiat verificarea digitală în limba germană. Aceasta subliniază angajamentul agenţiei de a contracara dezinformarea în mediul online şi validează încă odată expertiza noastră în domeniu. Odată cu lansarea programului în România, programul va cuprinde 18 limbi la nivel global, dintre care 15 ţări europene,” a spus Christine Buhagiar, director regional pentru Europa la AFP, citată de G4media.ro.

Astfel, atunci când un examinator al informaţiei din cadrul AFP evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o va prezenta mai jos în News Feed, limitând semnificativ distribuţia acesteia, iar acest lucru va împiedica răspândirea informaţiei false şi va reduce numărul de oameni care o pot vedea.

Atunci când o știre va fi marcată ca fiind falsă, Facebook va avertiza persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie. În plus, paginilor şi domeniilor care distribuie în mod repetat ştiri false, li se va reduce activitatea de distribuire şi li se va elimina opțiunea de a genera bani şi de a face publicitate.

Utilizatorii vor putea contesta deciziile Facebook, iar rețeaua de socializare îi va pune în legătură cu verificatorii independenți care au marcat respectivele postări ca încălcând termenii și condiții de utilizare a rețelei.

Suntem încântaţi să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informaţiei. Lupta împotriva ştirilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalităţi de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru cheie pentru verificarea informaţiei, având jurnaliştii în teren în întreaga lume. Aşteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România”, a declarat Jakub Turowski, head of Public Policy pentru Polonia, Statele Baltice, România şi Bulgaria.

Prin intermediul acestei măsuri, Facebook își dorește să elimine conturile şi conţinutul care încalcă Standardele de Comunitate sau politicile publicitare, să reducă distribuirea de ştiri false şi conţinut inadecvat şi să ofere utilizatrilor de mai multe informaţii despre conținutul postărilor pe care le văd.

Facebook Messenger introduce o funcție prin care mesajele vor putea fi șterse automat. De când vom putea face acest lucru

Facebook Messenger va introduce curând o nouă funcție, numită „Vanish Mode”, prin care mesajele vor avea un „termen de expirare” și vor fi șterse automat din istoric odată ce vor fi citite sau după ce căsuța de chat va fi închisă.

Funcția este în acest moment disponibilă doar în Statele Unite și în alte câteva țări, dar va fi activată la nivel mondial în următoarele săptămâni, informează Go4IT.ro.

Utilizarea acesteia este extrem de simplă, fără să fie necesară navigarea prin meniuri de setări.

Utilizatorii nu vor trebui decât să tragă de jos în sus în pagina chat-ului, iar funcția se va activa automat. În acel moment, toate mesajele scrise folosind Vanish Mode vor fi șterse după ce destinatarul le va citi sau după ce utilizatorul care a trimis mesajul va închide fereastra de chat.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale