Ministerul Sănătății, despre cazul suspect cu noua tulpină COVID-19: „Rezultatul testelor va fi gata în câteva zile”/ Medic pentru GÂNDUL: „Este vorba de o probă din laborator”

Ministerul Sănătății, despre cazul suspect cu noua tulpină COVID-19: „Rezultatul testelor va fi gata în câteva zile”/ Medic pentru GÂNDUL: „Este vorba de o probă din laborator”
Noua tulpină de COVID-19 a ajuns în România. Un bărbat venit din Marea Britanie, internat la ”Matei Balș!” / Sursă FOTO: GOV.RO/caracter ilustrativ
Publicat: 03/01/2021, 16:12
Actualizat: 03/01/2021, 16:17

Un român venit din Marea Britanie este internat la ”Matei Balș”, după ce s-ar fi infectat cu noua tulpină de coronavirus, apărută în Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt de la „Matei Balș”, Cătălin Apostolescu, a declarat, pentru GÂNDUL că momentan este vorba despre o probă din laborator, iar Ministerul Sănătății a precizat că testele care vor confirma sau infirma prezența noii variante de COVID sunt acum în lucru. 

––––

UPDATE: Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat, că „pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-CoV-2 depistată în Marea Britanie”. Reprezentanții ministerului au adăugat că rezultatul testelor va veni „zilele următoare”.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de către institutele sau unităţile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, se arată într-o precizare a Ministerului Sănătăţii transmisă duminică.

Medic de la ”Matei Balș”:  „Este vorba de o probă din laborator momentan”

Contactat de GÂNDUL, medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului  ”Matei Balș”, a precizat că nu s-a stabilit încă dacă este vorba cu certitudine de noua tulpină COVID-19, iar acest lucru se va lămuri în scurt timp.

Deocamdată nu avem detalii despre acest pacient. Este vorba momentan de o probă din laborator, urmează mâine să vedem cu ce se corelează această probă”, a declarat Cătălin Apostolescu pentru GÂNDUL.

Cercetător român: „Cu siguranță a ajuns și în România. Este mai infecțioasă și se răspândește mai repede”

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, a precizat că noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie a ajuns și în România: „Dacă noua tulpină e detectată în Australia care este atât de departe și unde se testează anticipativ, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România”. Cât privește vaccinul anti-COVID, medicul spune că serul rămâne cea mai sigură opțiune împotriva COVID-19.

Dacă noua tulpină este detectată în Australia care este atât de departe, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România. Doar că noi nu o putem detecta. Până nu va deveni destul de prevalentă în populație și nu vom adapta kiturile de testare nu avem cum să-l detectăm. Iar prin politica actuală cu scăderea numărului de teste și de minimizare a infecției este foarte puțin probabil să detecăm. Am pierdut controlul epidemiologic, și controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depășește 10%, iar testând din ce în ce mai puțin îl pierdem”, explică epidemiologul Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

Nouta tulpină, cu 70% mai contagioasă

„Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infectioasă, dar si o creștere de 50% a vitezei de infectare e suficienta pentru a produce cresteri accelerate cum se observa deja in Anglia. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează. Această accelerație face ca viteza să crească, iar viteza o măsurăm prin numărul de cazuri. Ne-am pierdut bunul obicei din primul val să reacționăm anticipativ. Dacă așteptăm până când vom vedea aceste numere mari va fi mult mai grav. Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000”, explică medicul Octavian Jurma.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii