Un nou studiu a constatat că femeile însărcinate cu COVID-19 prezintă un risc mai mare la complicații

Un nou studiu a constatat că femeile însărcinate cu COVID-19 prezintă un risc mai mare la complicații
Foto-Pixabay
Publicat: 23/04/2021, 23:47

Femeile gravide cu COVID-19 au avut un risc mai mare la complicații și deces decât cele care nu au contractat virusul, adăugând dovezi suplimentare asupra riscurilor crescute pe care le prezintă virusul în timpul sarcinii, potrivit unui nou studiu.

Femeile însărcinate care au contractat COVID-19 au 22 de ori mai multe șanse de a muri

Studiul global, publicat joi în JAMA Pediatrics, a constatat că femeile însărcinate care au contractat COVID-19 au 22 de ori mai multe șanse de a muri decât femeile însărcinate care nu au contractat virusul. De asemenea, s-a constatat că acestea prezintă un risc crescut de complicații severe la sarcină. Persoanele care erau simptomatice sau aveau comorbidități, cum ar fi diabetul sau erau supraponderale, aveau un risc mai mare de complicații și deces, au spus cercetătorii, transmite ABCnews.

Femeile gravide care au avut infecții asimptomatice au avut un risc mai mare de preeclampsie, deși altfel au avut rezultate similare cu femeile însărcinate care nu au fost diagnosticate cu COVID-19, au spus cercetătorii.

Studiul a constatat că nou-născuții femeilor diagnosticate cu COVID-19 au fost mai predispuși să se nască prematuri și să aibă complicații severe, incluzând șederile NICU de șapte zile sau mai mult.

Constatările ar trebui să alerteze persoanele însărcinate și clinicienii să implementeze strict toate măsurile preventive recomandate COVID-19, au spus autorii.

Doctorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și Universitatea din Oxford au condus cercetarea. Studiul a înscris 2.130 de femei gravide din 43 maternități din 18 țări și a fost realizat din aprilie până în octombrie 2020.

„Aș recomanda cu tărie ca toate femeile însărcinate să primească vaccinurile COVID-19”, a declarat într-un comunicat dr. Michael Gravett, profesor de obstetrică și ginecologie la UW Medicine și unul dintre autorii principali ai studiului.

Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt sigure și eficiente la persoanele însărcinate și care alăptează

Există date limitate privind siguranța vaccinurilor COVID-19 la gravide. Un studiu publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie în martie a constatat că vaccinurile Pfizer și Moderna sunt sigure și eficiente la persoanele însărcinate și care alăptează.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca persoanele însărcinate „să fie vaccinate”. Sarcina este clasificată ca o afecțiune medicală cu risc ridicat de către CDC, care notează că „deși riscul general al bolilor severe este scăzut, persoanele însărcinate prezintă un risc crescut de boală severă de la COVID-19 în comparație cu persoanele care nu sunt gravide. ”

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile însărcinate cu risc crescut de expunere la COVID-19 sau care au comorbidități care le-ar crește riscul de boli severe să fie vaccinate în consultare cu furnizorul lor de asistență medicală.

Studiul UW Medicine și Universitatea din Oxford a înrolat 706 de femei cu un diagnostic COVID-19. Fiecare femeie diagnosticată cu COVID-19 a fost comparată cu două femei însărcinate neinfectate care au născut în același spital în același timp, potrivit UW Medicine.

Dintre femeile diagnosticate cu COVID-19, 13% dintre sugari au testat pozitiv pentru COVID-19 la naștere. Nașterea prin cezariană a crescut riscul unui test COVID-19 pozitiv la sugari, deși alăptarea nu a făcut-o, au descoperit cercetătorii.

Scăderea respirației, durerea toracică și tuse cu febră au fost asociate cu o creștere „substanțială” a riscului de complicații pentru mamă și nașterea prematură, a constatat studiul.

Sub 2% dintre cei înscriși în studiu care au avut un diagnostic COVID-19 au murit. Dintre aceste 11 femei, patru au avut preeclampsie severă, cinci au avut insuficiență respiratorie înainte de naștere și două au murit în decurs de o săptămână de la naștere după ce au fost admise la UCI. O femeie care nu a avut un diagnostic COVID-19 a murit din cauza cancerului hepatic preexistent și a cirozei.

Studiul a inclus în principal femeile în al treilea trimestru. Cercetările suplimentare privind efectul COVID-19 mai devreme în timpul sarcinii „trebuie studiate urgent”, au spus autorii studiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ