Un doljean a descoperit un tezaur îngropat pe vemea lui Burebista, în timp ce săpa în grădină să facă piscină. Ce recompensă a primit la predarea „comorii”

Un doljean a descoperit un tezaur îngropat pe vemea lui Burebista, în timp ce săpa în grădină să facă piscină. Ce recompensă a primit la predarea „comorii”
Publicat: 30/07/2021, 20:40

Un tezaur de peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, descoperit anul trecut într-o oală de un localnic din comuna Pieleşti în timp ce făcea săpături pentru amenajarea unei piscine, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova.

Anunţul a fost făcut, vineri, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care afirmă că zilele acestea cetăţeanul care a descoperit tezaurul şi-a primit recompensa, potrivit legii, adică 45% din valoarea pieselor.

„Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare. Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut. Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj”, a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei în următoarele luni. „A urmat un proces îndelungat de datare şi stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepţională. Consiliul Judeţean Dolj şi-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea judeţului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare. Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Tezaurul, „salvat” de distrugere de decizia fiului gorjeanului de a se antrena săpând manual

„Totul a fost o întâmplare, una fericită pentru noi. Bărbatul din Pieleşti a vrut să sape pentru a construi o piscină în curtea casei. Era pandemie şi lumea stătea mai mult acasă. A vrut să folosească un utilaj, dar fiul său, sportiv de performanţă, i-a zis că mai bine sapă el, pentru că vrea să facă mişcare. Nu a folosit niciun fel de detector de metale, pur şi simplu a săpat până a dat de acest tezaur. Dacă ar fi folosit excavatorul, l-ar fi distrus.

Omul a respectat apoi ad literam procedura, adică a anunţat primăria, care, la rândul ei, a anunţat Direcția Județeană pentru Cultură Dolj. Tezaurul a rămas apoi la Direcţie până când i-a fost stabilită valoarea. Dacă noi nu puteam să plătim recompensa, erau anunţate toate muzeele din ţară şi cine plătea intra în posesia descoperiri. Era însă păcat ca un tezaur atât de valoros pentru regiunea noastră să fie expus în altă parte decât la Muzeul Olteniei“, a spus Florin Ridiche.

Comoara ar fi fost îngropată pe timpul lui Burebista, înainte ca triburile dace să plece la război

Directorul Muzeului Olteniei a detaliat apoi descoperirea de la Pieleşti. Potrivit acestuia, în curtea doljeanului au fost descoperite 107 monede, majoritatea romane, şi 16 piese de podoabă: fragmente de inele, brăţări, verigi şi o fibulă. Aceasta din urmă este o agrafă ornamentală de metal, care se întrebuința în antichitate pentru a încheia un veșmânt. Fibula descoperită ar fi unică pentru partea de est a Europei. „Acea fibulă face parte dintr-un model care se regăsea doar în vestul Europei. Este în formă de linguriţă şi este singura de acest fel din estul Europei. Ea era larg răspândită în vest şi aparţinea mediului celtic“, a explicat Ridiche.

În ceea ce priveşte monedele descoperite, 98 au fost emise de o monetărie din Roma, câteva erau o imitaţie realizată de daci, după modelul roman, iar restul aveau altă origine. Toate datau de dinainte de Hristos. Florin Ridiche a relatat şi o posibilă istorie a acestui tezaur, care ar avea legătură cu acţiunea regelui Burebista (anul 100 î. Hr) de a unifica toate triburile dacice. „Cred că acest tezaur a fost îngropat prin secolul I înainte de Hristos, atunci când a avut loc acţiunea lui Burebista de a unifica toate triburile dacice. Au fost mai multe lupte atunci, iar cine l-a îngropat probabil mergea la război. Apoi, ori a fost ucis în luptă, ori a emigrat în altă parte, cert este că nu s-a mai întors să dezgroape monedele, care au rămas în pământ mai bine de 2.000 de ani“, a fost concluzia directorului Muzeului Olteniei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani