Ce este Stakingul sau punerea la Stake?

Ce este Stakingul sau punerea la Stake?
Publicat: 12/11/2022, 18:28

Piața crypto este foarte atrăgătoare pentru investitorii sau traderii de retail, dar în ultimii ani și-au arătat interesul în special cei instituționali. Sunt pline știrile de povești de succes chiar și în vremuri de bear market și foarte multe persoane promit profituri uriașe dacă le cumpărăm cursurile, în timp ce mulți alți oameni pierd bani intrând prea târziu. Deși industria crypto încă este într-o fază foarte rudimentară există multe posibilități de a face bani cu cryptomonedele, printre care tradingul zilnic, investirea pe termen lung prin DCA lunar, farming sau staking. Stakingul este în centrul atenției în piață în ultimii ani deoarece este o modalitate de a face profit cu cryptomonede pe care deja le avem care pare simplă, intuitivă și care nu necesită același timp sau efort ca alte metode mai active.

Cum funcționează Stakingul?

Dacă avem criptomonede le putem pune la Stake – timp în care sunt blocate și nu le mai putem tranzacționa, prețul fluctuând odată cu piața la momentul respectiv – și în timp de câteva săptămâni sau luni le primim înapoi împreună cu o dobândă care poate fi oriunde între 3, 10, 32, 50 sau chiar mai multe procente, în funcție de opțiunea aleasă. Procesul în sine folosește monedele pe care noi tocmai le-am blocat pentru a susține blockchainul sau ecosistemul din spate pentru a confirma tranzacții. Pentru oamenii care nu au timp și investesc periodic pe termen mediu și lung poate să fie o opțiune foarte pasivă și care aduce niște procente în plus. Putem face asta cu criptomonedele native rețelelor care folosesc Proof of Stake ca mecanism de consens, prin care tranzacțiile se validează astfel în schimbul recompenselor.

Mecanismul PoS este de preferat în detrimentul celui Proof of Work datorită rentabilității energetice, necesitând mult mai puțină și fiind mai ieftin. De asemenea, modelul PoW prin care se minează noile monede durează foarte mult timp și are nevoie de computere performante cu putere de calcul mare pentru a rezolva probleme matematice și puzzle-uri logice complexe. Pentru a fi validator per se, orice rețea cere ca persoana în cauză să aibă X sumă de monede (spre exemplu, pentru Ethereum sunt necesare 32 de ETH), dar la stake putem pune orice sumă, care mai apoi va face parte dintr-un staking pool. Odată cu validarea mai multor tranzacții se adaugă un bloc în lanțul de date și sunt create monede noi. Rețelele de baze de date distibuite sunt descentralizate, adică nu sunt administrate de o entitate care le conduce, ci totul are loc cu ajutorul mecanismului de consens explicat mai sus.

Care sunt avantajele?

Pe termen mediu și lung dacă deja deținem criptomonedele respective și nu plănuim să tranzacționăm activ în momente în care piața este incertă sau pur și simplu nu ne permit condițiile personale la acel timp, putem opta pentru a bloca acele sume de monede pentru venit pasiv, colectat la finalul perioadei. Stakingul este un mod simplu de a câștiga ceva dobândă în timp, pentru a nu sta sau a avea acele monede degeaba. Pe lângă faptul că nu pierdem deloc timp fiind ceva pasiv, trebuie doar să dăm niște click-uri confortabile – deoarece putem face asta pe majoritatea platformelor de exchange pe care avem conturi, nu necesită cunoștințe tehnice deloc. Pe lângă toate aceste beneficii, mai ajutăm și rețelele de Blockchain să-și mențină securitatea și eficiența, contribuim mai activ și sprijinim proiectele care se dezvoltă pe piață.

Care sunt dezavantajele și riscurile aferente?

Dezavantajul major vine odată cu acea perioadă de blocare a monedelor, timp în care nu avem cum să ne atingem de ele. Sunt încă ale noastre, apar în aplicație și în portofoliu, dar nu le putem tranzacționa dacă dorim. Majoritatea oferă perioade de blocare de 30, 60 sau 120 de zile, ori crypto fiind o piață extrem de fluctuantă prețurile se schimbă și pot scade rapid. Dacă activele scad semnificativ e posibil ca dobânda să nu acopere pierderea respectivă. Acesta este și riscul principal atunci când vorbim de staking – așadar trebuie să ne uităm atent la eventuale creșteri, scăderi, să luăm când trebuie și să punem la stake când este mai avantajos pentru noi.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari