VIDEO | Nicolae Ciucă: La sfârşitul lui 2022, cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, un record pentru investiţiile din banii de la buget

Publicat: 11/01/2023, 13:03

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că la sfârșitul lui 2022 cifra totală a investițiilor a ajuns la 73 miliarde de lei.

Nicolae Ciucă a spus că la finalul lunii octombrie 2022 România depășise anul în care s-a înregistrat cea mai mare valoare a investițiilor străine directe în țara noastră.

„Doresc să fac câteva menţiuni legate de primele cifre pe care am putut să le agregăm după încheierea anului şi avem veşti foarte bune legate de ceea ce înseamnă programul de investiţii, aşa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârşitul anului 2022, cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investiţiile din ţara noastră, din banii de la buget. Am avut 88 de miliarde alocate prin buget. Trebuie să recunoaştem că nu am reuşit să atingem obiectivul de 100%, dar ţinând cont de condiţiile în care s-a derulat activitatea economică şi bulversarea pe care a creat-o creşterea preţurilor la materiale şi, desigur, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuşi să acoperim, să compensăm această creştere de la materiale ne-a ajutat ca în a doua parte a anului să reuşim să gestionăm cum se cuvine domeniul investiţiilor şi, iată, să putem să avem această cifră, care practic vine şi confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creşterea economică, şi anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, aşa cum eram obişnuiţi, şi, iată, investiţiile încep să aibă o contribuţie majoră la bugetul de stat”, a declarat Nicolae Ciucă.

România, a 19-a economie a lumii

Ciucă a subliniat că un studiu Harvard situează economia României pe locul 19 în clasamentul celor mai complexe și sofisticate economii din lume.

„Este şi rodul activităţii, dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din ţara noastră şi o dovadă de încredere că măsurile, aşa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate şi oportunităţi pentru a putea să investească într-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă şi complexă şi sofisticată. Am folosit această sintagmă pentru că, practic, am dorit să redau concluziile unui studiu al Departamentului economic al Academiei Harvard, care vine şi ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii şi are potenţial ca să continue să crească în acest clasament şi până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele 10. Este o recunoaşte pe care, de aici, de la masa Guvernului, trebuie să o adresăm tuturor cetăţenilor României, trebuie să o adresăm mediului de afaceri, trebuie să recunoaştem că în continuare este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc”, a precizat premierul.

Măsuri de sprijinirea capitalului românesc

„Am discutat în coaliţie, am discutat cu domnul ministru Câciu şi cu ceilalţi miniştri de linie să facem în aşa fel încât să venim cu măsuri concrete pentru a putea să sprijinim capitalul românesc şi, desigur, să facem în aşa fel încât să putem să aliniem demersurile noastre cu dorinţa de investiţii din capitalul străin. De altfel, este şi o coroborare a realizărilor noastre în acest domeniu cu cifra pe care au atins-o investiţiile străine directe în economia românească. Nu avem încă datele finale. Cert este că la finalul lunii octombrie depăşisem anul în care am avut cea mai mare valoare a investiţiilor străine directe în România. Dacă nu mă înşel, e vorba de anul 2008, unde valoarea ajunsese la 9,2 miliarde”, a declarat Nicolae Ciucă.

Absorbție de 73% din fonduri europene

„Este, de asemenea, de subliniat faptul că, deşi nu avem toate cifrele pe masă, totuşi putem să spunem că ne-am atins obiectivul pentru realizarea bugetului în valoare nominală. Practic, discutăm de la o creştere faţă de 2021, de la 1187 de miliarde la 1386 de miliarde, în valoare concretă putem să discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro creştere în anul 2022. Totodată, subliniez contribuţia pe care au avut-o fondurile europene. A fost anul în care am reuşit să atingem o absorbţie de 73% din cadrul financiar 2014 – 2021, practic o creştere cu 20 de procente faţă de 2021 şi, de asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbţie, de 11,3 miliarde fonduri de coeziune şi PNRR”, a conchis premierul României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ