Deși nu e printre cele mai noi obiective în bucătăriile românilor, în ce privește cuptorul cu microunde, mulți cetățeni au rămas circumspecți. Unii refuză să cumpere așa ceva, în timp ce alții refuză să-l mai folosească, din credința că este dăunător pentru sănătate, spune Dragoș Pătraru într-un nou episod „Starea sănătății”.
”Eu mă număr printre oamenii care au aceste temeri, în sensul că eu nu mai am cuptor cu microunde acasă. Unele temeri sunt întemeiate, altele sunt mituri”, a spus acesta.
Potrivit spuselor sale, spre deosebire de alte tipuri de radiații, microundele sunt inofensive cât timp cuptorul este în parametrii. Mulți oameni cred că folosirea cuptorului cu microunde distruge din nutrienții din alimente. Oamenii de știință au cercetat și asta. Într-un studiu, cercetătorii au folosit broccoli și s-a constatat că în cazul gătirii la microunde s-au pierdut cele mai multe flavonoide. Cercertarea a avut loc în 2003. În anul 2019, o altă echipă a refăcut exoperiementul. Gătitul la abur sau la microunde s-a dovedit a păstra cei mai mulți nutrienți. De unde diferența? Din cantitatea de apă folosită. Cu cât mai multă apă și cu cât e mai mult timpul de gătire, cu atât i se distrug nutrienții. Prin urmare, putem găti broccoli la microunde fără să-i distrugem proprietățile cu cât mai puțină apă.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fwhatsapp-image-2025-05-28-at-10-18-31-1280x850.jpeg)
O problemă însă și o greșeală pe care o fac mulți români atunci când încălzesc mâncarea la cuptorul cu microunde este următoarea:
„Există însă alte probleme care ne pot da de gândit când alegem să încălzim mâncarea său să o preparăm la microunde. De multe ori se întâmplă să facem asta în recipiente de plastic sau folosind capace din plastic. Riscul aici vine din faptul că ftalații, acele chimicale eterne, să intre în mâncare și să contamineze mâncarea fără ca noi să știm.
Aceste substanțe sunt periculoase și produc efecte precum dezechilibre tiroidiene și alte probleme de sănătate, mai ales pentru copii. Nu mai încălziți mâncarea în aceste recipiente, folosiți alte vas, precum cele din sticlă sau ceramică. Cel mai bun mod de a reduce riscul este să folosim ceramica sau sticla. Dacă totuși folosiți vase din plastic, aveți grijă să nu fie deteriorate sau să nu-și piardă forma.”, a declarat Dragoș Pătraru.
„A fost o greșeală inventarea cuptorului cu microunde: nu neapărat. Acesta poate să fie util, dar ce alegem să încălzim sau să gătim. Cuptorul cu microunde nu face mâncarea radiocativă. Nu e periculos să încălzești mâncarea la cuptorul cu microunde, câtă vreme el funcționează în parametrii normali. Ei, aici e problema, eu de aia nu mai am cuptor cu microunde. De unde să știu eu dacă el mai e în regulă. Evităm caserolele din plastic atunci când încălzim mâncarea la microunde.”, a mai spus Dragoș Pătraru.
CITEȘTE ȘI: