Un truc simplu poate transforma complet gustul peștelui prăjit. Adăugarea unui ingredient banal în mălai. Acesta oferă preparatului o textură crocantă, o culoare aurie apetisantă și împiedică absorbția excesivă a uleiului.
Fie că alegi păstrăv, biban, caras sau somon, acest truc culinar dezvăluit de către pescari îți va transforma preparatul într-o rețetă crocantă, aromată și savuroasă.
Astfel, pentru a obține un pește cu crustă aurie și crocantă, amestecă mălaiul cu făină albă. Combinația celor două ingrediente ajută la formarea unei pelicule uniforme în timpul prăjirii, care sigilează sucurile în interiorul cărnii și previne ruperea bucăților.
Pe lângă făină, în mixul de mălai se pot adăuga și ierburi aromatice, precum mărar, pătrunjel uscat, oregano, cimbru sau coriandru, pentru un plus de savoare, potrivit Fanatik.
Bucătarii iscusiți specializați în prepararea și servirea peștelui oferă câteva sfaturi esențiale pentru cei care vor să gătească acasă un pește prăjit aproape de perfecțiune.
Primul pas este uscarea cărnii. Înainte de a trece peștele prin amestecul de mălai și făină, tamponează-l cu prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate. Astfel, crusta se va lipi mai bine.
Un alt truc esențial pentru a obține un pește prăjit ca la restaurantele de 5 stele este uleiul ales. Folosește uleiuri cu punct de fum ridicat, precum cel de porumb, avocado sau canola. Evită uleiul de măsline sau untul, care se ard rapid.
Totodată, uleiul trebuie să fie bine încins, dar nu fumegând. Poți verifica cu un termometru alimentar sau introducând o firimitură de pesmet – dacă sfârâie imediat, e gata.
De asemenea, deși ai putea să nu-i dai importanță, totuși tigaia este un element esenția. O tigaie cu fund gros va asigura o distribuție uniformă a căldurii și va preveni lipirea.
Un alt secret al bucătarilor este prăjirea peștelui fără capac. Nu acoperi tigaia în timpul prăjirii. Aburii formați vor desprinde crusta de pe carne.