Mulți dintre noi am observat că fructele și legumele din supermarketuri par să-și fi pierdut gustul autentic românesc și intens. Ce odinioară era o experiență plăcută, acum este adesea un gust neutru, fad, uneori greu de diferențiat chiar și între soiuri diferite. Motivul nu este doar o impresie subiectivă, ci are o explicație științifică în spate.
Deja nu mai este niciun secret pentru niciun român că fructele și legumele autohtone sunt cu mult mai gustoase și mai savuroase față de cele din import. Motivul nu este doar o impresie subiectivă a consumatorilor din România, ci are o explicație științifică, care relevă că aproximativ 40% din substanțele nutritive din fructe și legume s-au pierdut în ultimele decenii.
Specialistul în nutriție, Camilla Sernagiotto, a identificat o serie de cauze care au dus la pierderea gustului în cazul fructelor și legumelor, mai cu seamă în cazul celor provenite din străinătate.
Una dintre aceste cauze este producția intensivă și efectul de diluare. Metodele moderne de agricultură intensivă, inclusiv folosirea fertilizatorilor, cultivarea în sere și lanțurile lungi de depozitare, au dus la o „diluare” a aromei și valorii nutritive. Deși fructele și legumele arată mai uniforme și „impecabile”, savoarea lor este afectată negativ, potrivit Ziarulromanesc.at.
Un alt factor care influențează pierderea gustului fructelor și legumelor este maturarea post-recoltare.
Practic, fructele, precum merele, roșiile sau bananele continuă să se coacă după recoltare. Pentru a ajunge la consumatori în stare bună, acestea sunt culese necoapte, iar în timpul transportului și depozitării se maturizează artificial. Această lipsă a maturării naturale afectează transformarea amidonului în zaharuri, rezultând fructe cu gust mai puțin dulce și mai puțin aromate.
Lanțul de frig și depozitarea îndelungată reprezintă un alt factor care influențează gustul fructelor și legumelor. Astfel, pentru păstrarea prospețimii, fructele și legumele sunt transportate și depozitate la temperaturi scăzute.
Din păcate, acest proces degradează enzimele responsabile de aromă și scade nivelul vitaminelor și mineralelor, iar cu cât durata depozitării este mai lungă, cu atât pierderile sunt mai mari.
De asemenea, cultivarea în sere și lipsa luminii solare este un alt factor care duce la pierderea gustului. Legumele cultivate în sere încălzite nu primesc suficientă lumină naturală, ceea ce reduce concentrația de etilenă și zaharuri – compuși care dau dulceață și aromă fructelor și legumelor. Astfel, roșiile sau alte legume cultivate în condiții artificiale pot părea mai fade.
Fertilizatorii cu azot stimulează creșterea rapidă a plantei, dar nu și acumularea nutrienților esențiali sau a aromelor. Astfel, fructele și legumele cresc mari, dar cu o valoare nutritivă și un gust inferior.
Impactul pe termen lung: scăderea valorii nutritive
Studii științifice arată o scădere semnificativă a proteinelor, calciului, fierului și vitaminelor în legumele și fructele actuale comparativ cu cele din urmă cu zeci de ani. Spre exemplu, pentru a obține aceeași cantitate de vitamina A pe care bunicii noștri o primeau dintr-o portocală, în prezent ar trebui să consumăm opt portocale.
Așadar, pentru a recupera gustul autentic românesc, este recomandat să alegem produse locale, de sezon, cultivate natural și să evităm cât mai mult alimentele extrem de procesate sau depozitate pe termen lung.