Prima pagină » Actualitate » De ce fructele și legumele românești au GUST iar cele din import, nu. Care este adevărata cauză

De ce fructele și legumele românești au GUST iar cele din import, nu. Care este adevărata cauză

De ce fructele și legumele românești au GUST iar cele din import, nu. Care este adevărata cauză
Sursa foto: Profimedia images

Mulți dintre noi am observat că fructele și legumele din supermarketuri par să-și fi pierdut gustul autentic românesc și intens. Ce odinioară era o experiență plăcută, acum este adesea un gust neutru, fad, uneori greu de diferențiat chiar și între soiuri diferite. Motivul nu este doar o impresie subiectivă, ci are o explicație științifică în spate.

Deja nu mai este niciun secret pentru niciun român că fructele și legumele autohtone sunt cu mult mai gustoase și mai savuroase față de cele din import. Motivul nu este doar o impresie subiectivă a consumatorilor din România, ci are o explicație științifică, care relevă că aproximativ 40% din substanțele nutritive din fructe și legume s-au pierdut în ultimele decenii.

Specialistul în nutriție, Camilla Sernagiotto, a identificat o serie de cauze care au dus la pierderea gustului în cazul fructelor și legumelor, mai cu seamă în cazul celor provenite din străinătate.

Una dintre aceste cauze este producția intensivă și efectul de diluare. Metodele moderne de agricultură intensivă, inclusiv folosirea fertilizatorilor, cultivarea în sere și lanțurile lungi de depozitare, au dus la o „diluare” a aromei și valorii nutritive. Deși fructele și legumele arată mai uniforme și „impecabile”, savoarea lor este afectată negativ, potrivit Ziarulromanesc.at.

Mitul fructelor „coapte pe vapor”

Un alt factor care influențează pierderea gustului fructelor și legumelor este maturarea post-recoltare.

Practic, fructele, precum  merele, roșiile sau bananele continuă să se coacă după recoltare. Pentru a ajunge la consumatori în stare bună, acestea sunt culese necoapte, iar în timpul transportului și depozitării se maturizează artificial. Această lipsă a maturării naturale afectează transformarea amidonului în zaharuri, rezultând fructe cu gust mai puțin dulce și mai puțin aromate.

Lanțul de frig și depozitarea îndelungată reprezintă un alt factor care influențează gustul fructelor și legumelor. Astfel, pentru păstrarea prospețimii, fructele și legumele sunt transportate și depozitate la temperaturi scăzute.

Din păcate, acest proces degradează enzimele responsabile de aromă și scade nivelul vitaminelor și mineralelor, iar cu cât durata depozitării este mai lungă, cu atât pierderile sunt mai mari.

De asemenea, cultivarea în sere și lipsa luminii solare este un alt factor care duce la pierderea gustului. Legumele cultivate în sere încălzite nu primesc suficientă lumină naturală, ceea ce reduce concentrația de etilenă și zaharuri – compuși care dau dulceață și aromă fructelor și legumelor. Astfel, roșiile sau alte legume cultivate în condiții artificiale pot părea mai fade.

Folosirea fertilizatorilor afectează calitatea fructelor și legumelor

Fertilizatorii cu azot stimulează creșterea rapidă a plantei, dar nu și acumularea nutrienților esențiali sau a aromelor. Astfel, fructele și legumele cresc mari, dar cu o valoare nutritivă și un gust inferior.
Impactul pe termen lung: scăderea valorii nutritive

Studii științifice arată o scădere semnificativă a proteinelor, calciului, fierului și vitaminelor în legumele și fructele actuale comparativ cu cele din urmă cu zeci de ani. Spre exemplu, pentru a obține aceeași cantitate de vitamina A pe care bunicii noștri o primeau dintr-o portocală, în prezent ar trebui să consumăm opt portocale.

Așadar, pentru a recupera gustul autentic românesc, este recomandat să alegem produse locale, de sezon, cultivate natural și să evităm cât mai mult alimentele extrem de procesate sau depozitate pe termen lung.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Marele pierzător al acestor alegeri
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Moartea Rodicăi Stănoiu, învăluită în mister! Semnul care a stârnit îngrijorare în rândul celor care o cunosc
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
EXIT-POLL Alegeri Primăria București 2025. CURS: Ciucu 32,7% Băluță 26,3% Alexandrescu 20,2% Drulă 12,8%. INSCOP: Ciucu: 31,7%, Băluță 26,1%, Alexandrescu 21,1%
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rezultate oficiale alegeri București 2025. Ciprian Ciucu și Anca Alexandrescu conduc la numărul de voturi
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Efectul surprinzător al gazului ilariant împotriva depresiei severe