Prima pagină » Știri » Gruparea ransomware HIVE, destructurată de Poliția Română și DIICOT, cu ajutorul Europol. La acțiune au mai participat și autoritatile din alte țări

Gruparea ransomware HIVE, destructurată de Poliția Română și DIICOT, cu ajutorul Europol. La acțiune au mai participat și autoritatile din alte țări

Gruparea ransomware HIVE, destructurată de Poliția Română și DIICOT, cu ajutorul Europol. La acțiune au mai participat și autoritatile din alte țări

Poliţia Română a anunţat că, alături de D.I.I.C.O.T., Europol, autorităţile germane, olandeze şi cele ale Statelor Unite, a contribuit la destructurarea grupării ransomware HIVE.

Astfel, au fost identificate cheile de decriptare şi au fost puse la dispoziţia mai multor victime, aceastea putând astfel să redobândească accesul la datele lor, fără a-i plăti pe atacatori.

Potrivit Poliţiei Române, în ultimul an, HIVE ransomware a fost identificat ca fiind o ameninţare majoră deoarece a fost folosită pentru a compromite şi cripta date şi sisteme de calculatoare ale unor companii IT mari şi multinaţionale petroliere, în Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

Din luna iunie a anului 2021 şi până în prezent, atacurile grupării de tip ransomware HIVE au vizat peste 1.500 de companii din peste 80 de ţări.

”În cadrul mecanismului infracţional, persoanele afiliate executau atacurile cibernetice, iar software-ul HIVE ransomware a fost creat, menţinut şi actualizat de dezvoltatori. Afiliaţii foloseau modelul de şantajare „Ransomware as a service”.

Aceştia ar fi copiat datele şi le-ar fi criptat, iar apoi ar fi cerut o răscumpărare pentru a decripta fişierele şi pentru a nu publica datele furate pe un site pentru scurgeri de informaţii.

După ce persoanele vătămate plateau, răscumpărarea ar fi fost împărţită între afiliaţi, care păstrau 80%, şi dezvoltatori, care primeau restul de 20%. În ultimii ani, au existat şi alte grupări care foloseau metoda „Ransomware as a service”, pentru a desfăşura atacuri cibernetice la nivel înalt.

Astfel, au existat cereri de răscumpărare de milioane de euro pentru a decripta sistemele afectate, de multe ori în companii care asigurau infrastructuri critice”, a arătat, joi, IGPR.

În perioada iunie 2021-noiembrie 2022, persoanele bănuite au folosit software-ul de răscumpărare HIVE pentru a ţinti o gamă largă de întreprinderi şi sectoare infrastructurale, precum instituţii ale statului, companii de telecomunicaţii, de producţie, de tehnologie a informaţiei, de servicii de îngrijire medical şi instituţii de sănătate publică.

În urma unui atac grav, membrii afiliaţi HIVE au vizat un spital, fapt care a avut consecinţe severe în privinţa modului în care spitalul a putut să gestioneze pandemia de COVID-19.

Un afiliat al grupului ransomware HIVE a fost reţinut şi trimis în judecată

Din cauza atacului, spitalul a trebuit să recurgă la metode clasice de a trata pacienţii existenţi şi nu a putut primi pacienţi noi.Confom sursei citate, persoanele bănuite ar fi atacat companiile în moduri diferite.

Unii membri ar fi intrat în posesia datelor persoanelor vătămate prin distribuirea de e-mailuri de tip ”phishing”, exploatând vulnerabilităţile sistemelor de operare ale dispozitivelor atacate.

”Europol a eficientizat eforturile de atenuare a victimizării, împreună cu alte state ale Uniunii Europene, reuşind, astfel, să oprească mai multe companii din a deveni victime ale software-ului HIVE.

Autorităţile judiciare au pus la dispoziţia companiilor cheile de decriptare, pentru ca acestea să nu mai plătească răscumpărarea.

Astfel, au fost prevenite plăţi de răscumpărare în valoare de peste 120.000.000 de euro. Europol a facilitat schimbul de informaţii, a sprijinit coordonarea operaţiunii şi a finanţat şedinţele operaţionale în Portugalia şi Olanda.

De asemenea, Europol a oferit asistenţă analitică, adunând date referitoare la mai multe cauze penale, atât din Uniunea Europeană, cât şi dinafara Uniunii, şi a sprijinit investigaţia prin analiza cryptomonedelor, programelor de tip malware şi analiză criminalistică”, a menţionat IGPR.

De asemenea, operaţiunea a beneficiat de sprijinul Grupului de lucru împotriva infracţiunilor cibernetice al Europol, echipă operativă alcătuită din ofiţeri de legătură, din mai multe ţări, care lucrează la cazuri referitoare la infracţiuni informatice de mare amploare.

Totodată, pe teritoriul României, grupul de ransomware HIVE a infectat infrastructura I.T. a mai multor companii (medii şi mari) din diferite domenii de activitate, chiar şi din categoria serviciilor esenţiale, perturbând funcţionarea sistemelor informatice şi desfăşurarea activităţii acestora.

În urma investigaţiei desfaşurate de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu D.I.I.C.O.T., cu sprijinul F.B.I. şi Europol, un afiliat al grupului ransomware HIVE a fost reţinut şi trimis în judecată, în perioada 2021-2022, potrivit News.ro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Totodată, acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Citește și

Mediafax
Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat în patru județe
Digi24
Tragedia ascunsă a „supraviețuitorilor miraculoși”: Au sfidat moartea, dar nu au fost pregătiți pentru ce i-a așteptat după dezastru
Cancan.ro
Ce neregulă ar fi avut parapanta lui Felix Baumgartner. Un martor a văzut tot: O astfel de cădere nu poate fi datorată decât unei probleme tehnice
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
Mediafax
Un copil de 7 ani dispărut în Munții Tarcău, găsit teafăr după o noapte de căutări
Click
Ce adoră chef Sorin Bontea să consume vara: „Prima oară am mâncat în Egipt”. Florin Dumitrescu îi împărtășește gusturile culinare
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Cristian Diaconescu: Există o invitație a lui Donald Trump adresată lui Nicușor Dan. Trebuie să concretizăm rapid această bilaterală
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
Vrei mai mulți bani? Lucruri care atrag bogăția în viața ta. Ce să porți în permanență
observatornews.ro
Filmul atacului sângeros din clubul din Buzău. Un fiu de interlop, mărul discordiei dintre cele două rivale
StirileKanalD
Urmărire ca în filme la Giurgiu! Un bărbat a furat o ambulanță din curtea spitalului și a fugit cu ea. A fost oprit cu focuri de armă
KanalD
Un avion Delta Airlines a luat foc după decolare. Piloții au aterizat de urgență pe Aeroportul din Los Angeles
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Este obligatoriu pentru toți locuitorii. Toată lumea trebuie să le respecte
Evz.ro
Te doare, nu conduci. Ce medicamente sunt interzise la volan
A1
Cea mai sexy prințesă a Europei. În ce ipostază seducătoare a pozat Maria-Olympia a Greciei
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”
RadioImpuls
Horoscop săptămânal 21- 27 iulie 2025: Întâlniri de gradul 0 și cu un ecou karmic. Nativii acestei zodii dau nas în nas cu destinul în următoarele zile. Persoane-cheie revin în viața lor și le zguduie sufletul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
ADN-ul uman antic dezvăluie că primele boli provenite de la animale s-au răspândit acum 6.500 de ani