Pandemia Covid-19, scăpată de sub control în China. Peste 4,2 milioane de cazuri într-o zi!

Pandemia Covid-19, scăpată de sub control în China. Peste 4,2 milioane de cazuri într-o zi!
China, peste 4,2 milioane de cazuri Covid într-o zi / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 25/01/2023, 17:48

Britanicii de la Airfinity, un institut de cercetare în domeniul sănătăţii, anunță că cel mai recent val al pandemiei de coronavirus din China a atins un vârf estimat la 4,2 milioane de cazuri pozitive pe zi.

Calculele celor de la Airfinity se bazează pe un model predictiv.

Vârful deceselor, așteptat joi

În contextul dat, Airfinity a estimat că decesele provocate de virusul SARS-CoV-2 vor atinge joi un vârf de 36.000 de morți. Potrivit modelului predictiv creat de britanici, aproape 850.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 în China de la începutul lunii decembrie și până în prezent.

Călătoriile în interiorul ţării înainte de Anul Nou chinezesc, cu ocazia căruia familiile se reunesc pentru a sărbători, au accelerat răspândirea virusului, sunt de părere experţii.

Pe de altă parte, Wu Zunyou, epidemiolog-şef la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China, susține că până la 80% din întreaga populație a țării, adică mai bine de un miliard de oameni, ar fi fost până acum afectată de acest coronavirus.

Dacă anterior s-a raportat că vor fi două valuri Covid, Airfinity a revenit cu precizarea că acum se aşteaptă la un singur val de infecţii, masiv şi lung. Asta ar creşte presiunea asupra spitalelor şi ar duce la o rată mai mare a mortalităţii, a avertizat institutul, scrie South China Morning Post.

Noua strategie anunțată de Xi Jinping

După ce a urmărit o strategie strictă de izolare timp de aproape trei ani, China a încetat brusc să mai impună carantine forţate şi testări generalizate în urmă cu şapte săptămâni. De atunci, relatările din marile orașe au vorbit despre spitale aglomerate, crematorii supraîncărcate şi penurie de medicamente.

Cifrele oficiale privind evoluţia pandemiei nu mai sunt publicate, iar cifrele făcute publice de autoritatea sanitară nu sunt crezute de către experţii străini.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase