Sorina Matei, critici dure la adresa lui Cătălin Tolontan: ”A expus drama teribilă a unei colege pentru a-și promova tabloidul pe care îl conduce”

Sorina Matei, critici dure la adresa lui Cătălin Tolontan: ”A expus drama teribilă a unei colege pentru a-și promova tabloidul pe care îl conduce”
Publicat: 21/04/2023, 20:44
Actualizat: 21/04/2023, 21:15

Jurnalista Sorina Matei îl critică în termeni extrem de duri pe redactorul șef al ziarului Libertatea, Cătălin Tolontan, pentru că spune ea, pe principiul ”scopul scuză mijloacele”, acesta s-a folosit fără nicio reținere de drama morții colegei sale, Iulia Marin, care a lucrat pentru Libertatea timp de 11 ani, pentru a se promova pe el și tabloidul pe care îl conduce.

Cătălin Tolontan a revoltat întreaga opinie publică din România după ce a publicat pe prima pagină a tabloidului său, detalii despre starea de sănătate a celei care i-a fost angajată și colegă, potrivit româniatv.ro.

Jurnalista a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care s-a declarat de-a dreptul indignată de vânătoarea de like-uri și vizibilitate pe care a lansat-o Tolontan în spațiul public din România, dar și despre acțiunile pe care le-a întreprins împotriva publicațiilor care nu au fost de acord cu modul său bolșevic de lucru.

”Cred că Tolontan n-are nicio responsabilitate.
Observați că s-a umplut Facebook de anxioși, depresați, psihoterapeuți și de specialiști în orice în vânătoarea de likeuri. Pe drama extrem de sensibilă, delicată și de puternică a unei fete pe care n-a ajutat-o nimeni, se fac „liste” împotriva urii, promovând ura și se instigă la închiderea de televiziuni. Iar „cine nu este cu noi, este împotriva noastră” – ediția simplistă, fumată, talibano – bolșevică – activistă, a anului 2023.

Cam tot ce se întâmplă are legătură cu ipocrizia omenească, cu clickbaitul, cu ratingul, cu „dorința de a exploata”, „de a da bine” cu orice preț, cu umorile, cu dorința de a-i face rău celuilalt. Pentru că poate nu-l înghiți. Pentru că, basically, are o altă opinie. Pentru că a îndrăznit să spună…altceva.

Nu contează că, în sine, problema este reală și ține de responsabilitate și de… responsabilizare. Pe Cătălin Tolontan asta îl doare. Aceasta este problema lui.

Cătălin Tolontan a pus (expus) drama teribilă a unei colege pe prima pagină, ca publisher. Apoi, în valul de ipocrizie stârnit, urlă de ce se discută despre asta. Cătălin Tolontan este șef, coleg și angajator. N-am văzut nicio asumare. Nimic.

N-am văzut nicio asumare în multe cazuri. Nici când presiunea a dus la tragedii, nici când se publică lucruri inexacte sau chiar neadevărate, nici când se întorc din condei realități, nici când se fac campanii discutabile, de hrănire a umorilor, nici când sunt jigniți gratuit, cu ajutorul interlopilor, colegii de breaslă. Ah, am publicat ceva neverificat, factual fals, de „radiațiile” din Piața Victoriei și-am declanșat o isterie publică generală? Ne cerem scuze, „investigația jurnalistică rămâne”, facem puțin mișto de noi ca să temperăm penibilul. Trece. Și ce? What s next? Care „investigație jurnalistică”, Tolontan?

„Dacă nu mă indignez, eu nu trăiesc”, scria Monica Lovinescu.
Dacă noi nu ne întrebăm – inclusiv în legătură cu greșelile și responsabilitățile noastre – noi nu existăm.

Un domn general – a cărui opinie nu se regăsește în scriptul Libertatea (atât de exact este) explică în același studio situația oglindă din alt domeniu: militarii tulburați cărora nu li se mai dă nimic potențial dăunător pe mână. Îl ții pe om integrat în mediul în care activează și încerci să-l ajuți. Aceeași situație este și-n cazul polițiștilor. De câte ori presa din România nu a luat la întrebări dure MAI pe controalele psihologice? Și a făcut-o pe bună dreptate. Pentru că trebuie să existe responsabilitate și responsabilizare.

Cât timp presa are această responsabilitate publică, în relaționare directă cu publicul, are această obligație fundamentală de a-și pune întrebări, mai ales când vorbim chiar de responsabilitatea ei”, a scris Sorina Matei pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Afacerile româneşti care şi-au asigurat succesul pe piaţa internaţională. Europa Centrală şi de Est devine...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Anunț pentru proprietarii de apartamente cu 2 camere. Decizia cu care nimeni nu e de...
Țepe în numele unor bănci celebre. Cum rămân unii români fără bani
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...