Sorina Matei, critici dure la adresa lui Cătălin Tolontan: ”A expus drama teribilă a unei colege pentru a-și promova tabloidul pe care îl conduce”

Sorina Matei, critici dure la adresa lui Cătălin Tolontan: ”A expus drama teribilă a unei colege pentru a-și promova tabloidul pe care îl conduce”
Publicat: 21/04/2023, 20:44
Actualizat: 21/04/2023, 21:15

Jurnalista Sorina Matei îl critică în termeni extrem de duri pe redactorul șef al ziarului Libertatea, Cătălin Tolontan, pentru că spune ea, pe principiul ”scopul scuză mijloacele”, acesta s-a folosit fără nicio reținere de drama morții colegei sale, Iulia Marin, care a lucrat pentru Libertatea timp de 11 ani, pentru a se promova pe el și tabloidul pe care îl conduce.

Cătălin Tolontan a revoltat întreaga opinie publică din România după ce a publicat pe prima pagină a tabloidului său, detalii despre starea de sănătate a celei care i-a fost angajată și colegă, potrivit româniatv.ro.

Jurnalista a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care s-a declarat de-a dreptul indignată de vânătoarea de like-uri și vizibilitate pe care a lansat-o Tolontan în spațiul public din România, dar și despre acțiunile pe care le-a întreprins împotriva publicațiilor care nu au fost de acord cu modul său bolșevic de lucru.

”Cred că Tolontan n-are nicio responsabilitate.
Observați că s-a umplut Facebook de anxioși, depresați, psihoterapeuți și de specialiști în orice în vânătoarea de likeuri. Pe drama extrem de sensibilă, delicată și de puternică a unei fete pe care n-a ajutat-o nimeni, se fac „liste” împotriva urii, promovând ura și se instigă la închiderea de televiziuni. Iar „cine nu este cu noi, este împotriva noastră” – ediția simplistă, fumată, talibano – bolșevică – activistă, a anului 2023.

Cam tot ce se întâmplă are legătură cu ipocrizia omenească, cu clickbaitul, cu ratingul, cu „dorința de a exploata”, „de a da bine” cu orice preț, cu umorile, cu dorința de a-i face rău celuilalt. Pentru că poate nu-l înghiți. Pentru că, basically, are o altă opinie. Pentru că a îndrăznit să spună…altceva.

Nu contează că, în sine, problema este reală și ține de responsabilitate și de… responsabilizare. Pe Cătălin Tolontan asta îl doare. Aceasta este problema lui.

Cătălin Tolontan a pus (expus) drama teribilă a unei colege pe prima pagină, ca publisher. Apoi, în valul de ipocrizie stârnit, urlă de ce se discută despre asta. Cătălin Tolontan este șef, coleg și angajator. N-am văzut nicio asumare. Nimic.

N-am văzut nicio asumare în multe cazuri. Nici când presiunea a dus la tragedii, nici când se publică lucruri inexacte sau chiar neadevărate, nici când se întorc din condei realități, nici când se fac campanii discutabile, de hrănire a umorilor, nici când sunt jigniți gratuit, cu ajutorul interlopilor, colegii de breaslă. Ah, am publicat ceva neverificat, factual fals, de „radiațiile” din Piața Victoriei și-am declanșat o isterie publică generală? Ne cerem scuze, „investigația jurnalistică rămâne”, facem puțin mișto de noi ca să temperăm penibilul. Trece. Și ce? What s next? Care „investigație jurnalistică”, Tolontan?

„Dacă nu mă indignez, eu nu trăiesc”, scria Monica Lovinescu.
Dacă noi nu ne întrebăm – inclusiv în legătură cu greșelile și responsabilitățile noastre – noi nu existăm.

Un domn general – a cărui opinie nu se regăsește în scriptul Libertatea (atât de exact este) explică în același studio situația oglindă din alt domeniu: militarii tulburați cărora nu li se mai dă nimic potențial dăunător pe mână. Îl ții pe om integrat în mediul în care activează și încerci să-l ajuți. Aceeași situație este și-n cazul polițiștilor. De câte ori presa din România nu a luat la întrebări dure MAI pe controalele psihologice? Și a făcut-o pe bună dreptate. Pentru că trebuie să existe responsabilitate și responsabilizare.

Cât timp presa are această responsabilitate publică, în relaționare directă cu publicul, are această obligație fundamentală de a-și pune întrebări, mai ales când vorbim chiar de responsabilitatea ei”, a scris Sorina Matei pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică